Islanda a intors spatele UE: Decizia privind aderarea se amana

Data publicarii: 19-07-2013 | International

Islanda este gata sa renunte la planurile de aderare la Uniunea Europeana /UE/. Aflat intr-o vizita la Bruxelles, noul premier al tarii, Sigmundur David Gunnlaugsson, a anuntat ca decizia privind aderarea la UE se amana cel putin pana la toamna si va depinde de rezultatele referendumului. Tinand cont de opiniile locuitorilor insulei, acest lucru inseamna practic renuntarea la integrarea europeana, noteaza vineri cotidianul rus Kommersant.

Vizita premierului islandez la Bruxelles este prima sa deplasare in strainatate in noua functie, pe care o ocupa din aprilie acest an. In timpul unei conferinte de presa comune, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a amintit oaspetelui despre parcursul tarii insulare catre aderarea la UE, proclamat de predecesorul lui Gunnlaugsson, Johanna Sigurdardottir. 'Trenul pleaca. Este in interesul nostru comun ca decizia finala sa fie luata cat mai repede', a spus Barroso. 

Potrivit Kommersant, ingrijorarea sefului Comisiei Europene nu este una intamplatoare: dupa ce la putere in Islanda au venit fortele de centru-dreapta, Reykjavikul a franat practic negocierile in vederea aderarii la UE. Potrivit expertilor, noua putere islandeza fie isi va revoca in totalitate candidatura, fie va incerca sa prelungeasca la maxim procesul de negocieri. 

'In 2009, pe valul crizei economice, la putere in Islanda au venit forte care vedeau salvarea in integrarea europeana, mai ales ca sistemele economic si de drept ale tarii sunt foarte apropiate de UE', aminteste expertul rus Tatiana Seniavskaia. Cu toate acestea, dupa cum constata in prezent experta, 'cetatenii islandezi nu au observat vreo legatura intre integrarea europeana si imbunatatirea situatiei economice'. 'Dimpotriva, in ultimii ani atitudinile eurosceptice s-au accentuat', precizeaza Seniavskaia pentru Kommersant. 

Anterior se anunta ca Islanda, care a inaintat cererea de aderare in 2009, va putea adera la UE deja in acest an. La ora actuala, Islanda este una dintre cele cinci tari candidate la aderare la UE si, alaturi de Muntenegru si Turcia, una dintre cele care au initiat deja negocierile de aderare. 

In acelasi timp, nivelul de integrare dintre Islanda si tarile din UE este destul de mare. Tara participa la Spatiul Economic European (SEE) si participa la acordul Schengen. Cu toate acestea, dupa cum a explicat premierul islandez la Bruxelles, decizia privind aderarea la UE 'nu poate fi luata inainte de referendum', iar problema privind desfasurarea acestuia va fi luata de la parlamentul de la Reykjavik in toamna. 

Despre inghetarea negocierilor pana la referendum a vorbit si ministrul de externe al Islandei, Gunnar Bragi Sveinsson, adauga ziarul rus. 

Practic, aceasta inseamna refuzul de a adera la UE: potrivit sondajelor, aceasta idee este sustinuta de mai putin de o patrime dintre locuitorii Islandei. Multi islandezi acuza UE de criza financiara, care s-a declansat pe insula in 2008. 

In plus, islandezii nu doresc ca industria piscicola, una cheie pentru tara, sa ajunga dependenta de UE. Majorarea de catre Islanda, in regim unilateral, a cotelor la pescuit in Atlanticul de nord-est a atras deja dupa sine pericolul unor sanctiuni din partea tarilor europene. 

Pentru UE, schimbarea cursului Reykjavikului inseamna, de asemenea, renuntarea la sperantele privind extinderea influentei in zona arctica. Intre timp, exploatarea zacamintelor gazifere si petroliere de pe platforma continentala a Islandei va incepe deja in acest an: cerere pentru exploatare, alaturi de compania islandeza Eykon Energy, a inaintat compania petroliera chineza CNOOC, precizeaza Kommersant.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: