Ponta cere reluarea creditarii: Bancile s-au transformat in agentii imobiliare

Data publicarii: 19-07-2013 | Finante-Banci

Bancile din top au sute, unele chiar mii de proprietati executate, care au inceput sa inunde si portalurile imobiliare. 

Cea mai mare problema a economiei locale este lipsa creditului, deoarece bancile s-au transformat in "agentii imo-biliare", a declarat ieri premierul Victor Ponta, care a ridicat si o alta problema ce lasa guvernul fara prea multe parghii: lipsa unei banci mari cu actionariat autohton, care sa sustina creditarea economiei locale in astfel de perioade dificile.

Pe cele mai mari site-uri imobiliare nu-marul de locuinte scoase la vanzare de banci a ajuns la 3.000-4.000, iar anul acesta ar putea depasi 10.000 de unitati, in conditiile in care rata creditelor neperformante a sarit de 20%. Pe de alta parte, economia ramane inghetata, iar soldul creditelor acordate companiilor si populatiei continua sa scada.

"Am cazut dintr-o extrema intr-alta: daca pana in 2008 - nu doar in Romania, peste tot, America, Europa - creditele se dadeau la oricine si oricum, dupa criza financiara am cazut in extrema cealalta, in care cel mai greu lucru din lume este sa va dea cineva un credit. Si cel mai rapid lucru pe care-l face banca este sa vina sa va execute. Bancile s-au transformat in agentii imobiliare, in agentii de vanzari de autoturisme, de active ale dumneavoastra. Cand va duceti insa sa cereti un credit, situatia este cumplita", a declarat ieri Victor Ponta.

In mediul bancar subiectul proprie-tatilor executate ramane delicat si se discuta de cele mai multe ori cu usile inchise, in ciuda faptului ca bancile au fost obligate sa asigure resurse importante pentru gestionarea acestor portofolii de care nu sunt dispuse sa scape prea usor.

In sectiunea "bunuri in executare" de pe site-ul UniCredit Tiriac sunt aproape 1.900 de anunturi, iar alte 80-90 de proprie-tati sunt trecute in cosul cu licitatii active.

Integral inâ ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: