Germania si Franta- semnale de optimism consistente si simultane

Data publicarii: 24-07-2013 | International

 "Valoarea indicatorului PMI pe luna iulie, privind sanatatea sectorului manufacturier din zona euro a trecut usor limita catre zona de expansiune, iar indicatorul PMI privind serviciile s-a apropiat consistent de acest prag. Germania si Franta au inregistrat evolutii pozitive ale indicatorilor PMI, cele mai mari economii din regiune "dand tonul", de altfel, pentru zona euro. Evolutiile de astazi sunt foarte importante pentru ca avem cresteri ale indicatorilor PMI atat pe sectorul manufacturier, cat si pe cel al serviciilor, in cele mai importante economii din zona euro, precum si per ansamblul regiunii, ceea ce ne indreptateste - cel putin pentru moment- la un ton optimist privind viitorul economiei din zona", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

Germania - PMI pe sectorul manufacturier trece in zona de expansiune; serviciile confirma cresterea

Evolutiile din ultimele luni ale indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index, calculat de Markit Economics) cu privire la starea de sanatate a sectorului manufacturier si, respectiv, a celui de servicii din Germania au atras atentia investitorilor, PMI fiind folosit in general ca o confirmare a directiei viitoare a economiei. "In lunile anterioare, indicatorul PMI privind sectorul manufacturier german nu a indicat o tendinta concludenta: in mai acesta a urcat peste nivelul de 49, dar in iunie a infirmat asteptarile coborand la 48,6; valoarea anuntata astazi anticipat (flash) pentru luna iulie a fost insa de 50,3, indicatorul depasind deci limita de 50 care separa contractia de expansiune. Semnalul este foarte optimist pentru mediul de afaceri si investitori", a precizat Cosmin Enache. Sectorul serviciilor din Germania s-a pozitionat in crestere in trimestrul al doilea, valoarea PMI din iunie reusind deja sa depaseasca limita de 50; indicatorul publicat astazi privind luna iulie a confirmat clar evolutia pozitiva, ajungand la nivelul de 52,5, ceea ce constituie o crestere importanta fata de 50,4 luna trecuta.

Franta- semnale pozitive privind productia si serviciile: indicatorul PMI publicat azi se apropie semnificativ de limita ce indica expansiune

Sectorul manufacturier din Franta, a doua mare economie din zona euro, a aratat semnale clare de imbunatatire in ultimele luni, valoarea publicata pentru indicatorul de sentiment economic PMI fiind constant in crestere atat in trimestrul al doilea, cat si in luna curenta. "Desi indicatorul este inca in zona de contractie, valoarea publicata astazi anticipat privind luna iulie este de 49,8, apropiindu-se deci optimist de plafonul critic de 50 care delimiteaza debutul zonei de expansiune", a aratat Cosmin Enache.

In ceea ce priveste sectorul serviciilor din Franta, PMI a aratat, de asemenea, o revitalizare in perioada aprilie- iunie, confirmata de valoarea anticipata astazi pentru luna iulie, si anume 48,3. "Astfel, putem spune ca deja avem conturat un trend de crestere a indicatorului, trend ce arata un sentiment optimist atat la nivelul sectorului manufacturier, cat si la nivelul sectorului de servicii in Franta. Acest lucru ofera suport monedei unice europene, venind in sustinerea declaratiilor oferite de guvernatorul BCE potrivit carora vom asista la o revenire pe crestere economica a zonei euro incepand cu anul urmator", a precizat Cosmin Enache.

Zona euro- trecerea indicatorului PMI peste limita de 50 catre expansiune

La nivelul zonei euro per ansamblu, indicatorul PMI a urmarit, in mare, evolutiile inregistrate in ultimele luni in Franta si Germania, fiind in crestere; valoarea indicelui PMI pe sectorul manufacturier publicata anticipat pentru luna iulie a fost de 50,1, depasind deci limita de trecere catre zona de expansiune, iar indicatorul PMI privind serviciile a crescut ajungand la 49,6, foarte aproape la randul sau de expansiune. "Asadar, conditiile economice in zona euro sunt intr-o imbunatatire usoara; nu trebuie sa omitem insa ca prognozele de evolutie economica sunt de scadere economica cu 0,5-0,6% in acest an, asa incat imbunatatirea sentimentului economic sustine perspectiva revenirii pe crestere incepand cu 2014", a aratat Cosmin Enache.