Fiecare roman a cheltuit 92 de euro pentru asigurari anul trecut

Data publicarii: 24-07-2013 | Finante-Banci

Fiecare roman a alocat anul trecut 411 lei (92 euro) pentru achizitionarea de produse de asigurare, in crestere cu 4% fata de 2011, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara si Institutului National de Statistica (INS).

Primele brute subscrise de asiguratorii locali s-au situat anul trecut la 8,3 mld. lei (1,86 mld. euro), ceea ce raportat la un numar de 20,1 milioane de locuitori inseamna o suma de circa 411 lei/locuitor. Fata de 2011, cheltuielile cu asigurarile au urcat cu 16 lei, in principal datorita cresterii tarifelor.

Cea mai mare parte a bugetului pentru asigurari, respectiv 78% sau 321 lei, a mers catre cumpararea de polite non-viata, in special asigurari auto, in timp ce suma destinata asigurarilor de viata a fost de numai 90 de lei. Spre comparatie in tarile vestice raportul este inversat, bugetul asigurarilor de viata fiind mult mai mare decat suma alocata politelor generale.

Romania se afla pe ultimul loc in UE din punctul de vedere al sumelor alocate produselor de asigurari. Spre comparatie, suma alocata de un ceh pentru cumpararea de polite de asigurare este de opt ori mai mare, in timp ce in Polonia si Ungaria suma este de patru-cinci ori mai mare.

Sursa: ZF.ro