Clientii care au cerut credite in euro raman cu dosarele in aer

Data publicarii: 06-08-2013 | Finante-Banci

Decizia-surpriza a guvernului de a acorda garantii doar pentru credite ipotecare in lei prin programul Prima casa "arunca" in incertitudine zeci de clienti care au primit aprobarea bancii pentru un imprumut in euro si au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obtinut finantare pentru ca plafonul de garantii a fost epuizat intre timp.

"Am primit aprobarea financiara pe suma maxima de 57.000 de euro. Am semnat un antecontract si am virat proprietarului apartamentului un avans de 3.000 de euro. Dupa trei saptamani banca ne-a spus ca s-au terminat fondurile si noi nu mai intram in program. Sunt zeci de clienti in situatia noastra. Nu vreau credit in lei pentru ca dobanda este cu 30% mai mare", spune un tanar, administrator al unei firme mici, care a aplicat pentru un credit inca din luna iunie.

Ministerul Finantelor a modificat recent regulile din programul Prima casa si va acorda garantii doar pentru credite in lei, care sunt mai scumpe cu circa 3 puncte procentuale.

Aproximativ 95% din creditele ipotecare acordate pana acum cu garantia statului au fost in euro, ceea ce inseamna ca majoritatea clientilor care au ramas cu dosarele suspendate dupa epuizarea vechiului plafon de garantii solicitasera un imprumut in valuta.

"Ultimele informatii pe care le detinem de la Ministerul Finantelor indica o suplimentare a plafonului de garantii doar in moneda nationala. Dupa publicarea noilor conditii in Monitorul Oficial, programul va putea fi reluat de toate bancile participante", au declarat la solicitarea ZF reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat prin acest program.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: