Firmele germane interesate sa activeze pe piata romaneasca

Data publicarii: 09-08-2013 | Afaceri
Costurile si productivitatea se afla intr-un raport bun pe piata locala a muncii.  Una dintre preocuparile potentialilor investitori, dar si pentru firmele germane deja prezente in Romania, este de cativa ani disponibilitatea fortei de munca calificate si, legat de aceasta, formarea profesionala. Dupa 1989, Romania nu a investit aproape deloc in formarea profesionala, iar investitorii germani au atras adeseori atentia ca sistemul romanesc de invatamant are o mare lacuna prin lipsa sistemului formare profesionala la nivelul preuniversitar, semnaleaza AHK.

 
Prin Ordonanta nr. 3168/2012 pentru aprobarea metodologiei de organizare si functionare a invatamantului profesional de doi ani s-a creat o baza legala pe care se poate construi mai departe. Este vorba despre formarea profesionala orientata spre practica, pentru a corespunde cererii de pe piata locala in stransa colaborare cu mediul economic si cu institutiile statului. Scopul este de a sigura disponibilitatea fortei de munca calificate si, in acelasi timp, de a oferi tinerilor o perspectiva mai buna pe piata muncii.

 'Romania isi poate asigura, prin construirea unui asemenea sistem, un avantaj ca amplasament investitional, astfel ca firmele sa aiba la dispozitie personal bine calificat', se arata in Raportul de Conjunctura 2013 al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana

 Potrivit Raportului, mai sunt multe de facut, mai ales in ceea ce priveste infrastructura, sistemul de impozitare, accesul la fonduri structurale, sistemul de invatamant, transparenta la licitatiile publice, predictibilitatea, coruptia.

Astfel, 27% dintre companiile germane chestionate sunt foarte nemultumite de accesul la finantare (in 2012, ponderea acestora era de 19%). In legatura cu infrastructura, 52% din respondentii la chestionarul AHK Romania s-au declarat foarte nemultumiti (in 2012: 32%).

Integral in Money.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: