Harta salariilor minime din Europa

Data publicarii: 09-08-2013 | Diverse

 

Romania continua sa fie la coada clasamentului salariilor minime din Europa, arata ultimul raport Eurostat, pe iulie 2013. Podiumul s-a schimbat insa, iar Irlanda nu mai este in top trei tari care ofera cel mai mare salariu minim din UE.

Distanta dintre Romania si tara europeana care ofera cel mai mare salariu minim este de 1695 de euro, arata datele actualizate ale Eurostat. Podiumul este ocupat de Luxemburg, cu 1.874 de euro, Belgia, cu 1.502 euro si Olanda, cu 1.478 euro. Aceasta din urma a devansat Irlanda, tara in care salariul minim a ajuns la 1.462 euro.

In grupa sa, (a tarilor cu salarii cuprinse intre 100 si 500 de euro), Romania ocupa penultimul loc, dupa Bulgaria. Restul tarilor cuprinse in grup sunt Letonia, Llituania, Cehia, Estonia, Ungaria, Slovacia, Polonia si Croatia.

Unele tari nu au fost incluse in cercetarea Eurostat pentru ca aici salariile minime sunt stabilite pe ramuri de activitate, iar in altele nu exista conceptul de salariu minim, valoarea veniturilor fiind stabilita individual sau prin negocieri la nivelul companiilor.

De curand, premierul Victor Ponta a declarat ca salariul minim al romanilor ar putea fi de 1.000 de lei din 2014, iar cel maxim 7.000 de lei. "Intentionez ca in anvelopa nationala de 7 % din PIB, negociata cu FMI, Comisia Europeana si partenerii nostri internationali, mai departe sa facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare institutie in parte: primarie, consiliu judetean, autoritate, minister. Sa avem un salariu minim, probabil o sa incercam sa fie de 1.000 de lei, un salariu maxim, iarasi o sa discutam, dar eu cred ca un raport de unu la sapte, deci cel mai mare salariu sa fie de 7.000 de lei", a declarat acesta.


Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: