Gigantii IT la bursa: impresiile bat rezultatele

Data publicarii: 12-08-2013 | Bursa
Cifrele indica castiguri de miliarde versus sute de milioane, dar rezultatele financiare nu conteaza in fata investitorilor atunci cand acestia au asteptari create pe Wall Street.

Facebook, compania care detine cel mai mare serviciu de socializare din lume, a obtinut in ultimul trimestru fiscal (aprilie-iunie) un profit net de 333 milioane dolari. In aceeasi perioada, Apple a facut un profit de 6,9 miliarde dolari, Intel de 2 miliarde dolari, Microsoft de 4,97 miliarde dolari, iar Samsung de 7 miliarde dolari. Ca sa incheiem, oarecum, lista de giganti IT (cei vizibili, care ne domina intr-un fel sau altul viata): Google a inregistrat un profit net de 3,23 miliarde dolari.

Repet, ca sa se inteleaga bine: Facebook a avut un castig de 300 si ceva de milioane, iar restul de la 2 miliarde in sus. Paradoxal, Facebook este singura companie vazuta "bine" de catre investitori, in timp ce ceilalti giganti "au probleme".

Practic, cotatia companiei lui Mark Zuckerberg a crescut cu peste 34%, ajungand, pentru prima data, la valoarea de la listare, adica peste 38 de dolari pe actiune. Valoare la care capitalizarea companiei se apropie de 100 miliarde dolari. Desigur, nu vorbim nici in cazul Facebook de vreo companie mica, dar nici nu se poate compara cu gigantii din IT.

Putem observa cu aceasta ocazie cat de infantila este piata de capital si cat de avida dupa castig. Cresterea Facebook la bursa se datoreaza rezultatelor neasteptat de bune din ultimul trimestru, a faptului ca a reusit sa monetizeze utilizatorii de mobil si a anuntului ca urmeaza sa lanseze si clipuri publicitare (de 15 secunde). Interesul este justificat de faptul ca firmei i se cam canta prohodul, dar a reusit sa dea peste cap prognozele. Inclusiv investitorii erau dezamagiti si demoralizati de scaderea inregistrata de cotatie (pana la un minim de 18 dolari pe actiune, de la peste 38 dolari la momentul listarii).

Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: