Bancile asteapta intalnirea BNR

Data publicarii: 07-11-2006
BNRSaptamana aceasta, gandurile bancherilor sunt indreptate catre intalnirea de vineri a C.A. a BNR unde urmeaza sa fie hotarata politica monetara din urmatoarea perioada, aflam din Curierul National. Intrebarea principala este legata de deciziile privind dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii (RMO) in lei si valuta. Deja, bancile au inceput sa ia pozitie in functie de propriile lor interese. Pe de o parte cele interesate de o marire a dobanzii de politica monetara au iesit cu declaratii sau analize.

Ultima a fost UniCredit, care aprecia, conform Mediafax, ca "riscul supraincalzirii economiei si expansiunea inca rapida a creditului fac necesara inasprirea politicii monetare pana la sfarsitul acestui an, cu o posibila crestere in prima jumatate a anului 2007". Analistii UniCredit estimeaza o majorare a dobanzii, pana la finele anului, la 9%, fata de 8,75%, incepand cu iunie si 8,5%, in februarie, atunci cand ea fusese majorata de la 7,50%.

In acest sens BNR a dat un semnal la inceputul lunii, anuntand ca dobanda de referinta este mentinuta la 8,75%, ceea ce ar insemna ca luna aceasta dobanda de sterilizare nu va fi modificata. Insa viceguvernatorul Cristian Popa a afirmat, in urma cu doua saptamani, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca este adeptul unei inaspriri a dobanzii.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: