BNR va inspecta practicile bancilor de restructurare a creditelor

Data publicarii: 12-08-2013 | Finante-Banci
Banca Nationala va examina in detaliu prin inspectii la sediile bancilor toate practicile de restructurare a creditelor, precum si capacitatea sistemelor IT de a tine evidentia acti-velor depreciate, potrivit unui proiect al scrisorii de intentie pe baza careia Romania va incheia un nou acord cu FMI.

Pe baza rezultatelor inspectiilor ar urma sa fie intocmit un raport amanuntit asupra practicilor de restructurare a creditelor, in conditiile in care acestea au dovedit o eficienta discutabila, devenind in unele cazuri o solutie de mascare a gradului real de deteriorare a calitatii activelor.

De altfel, una dintre sursele de crestere a ratei creditelor neperformante in luna mai fata de aprilie, pana la 20,3%, a fost tocmai esuarea unor imprumuturi restructurate anterior si care nu s-au redresat in cele din urma. Astfel, evaluarea riscului aferent creditelor restructurate va fi o tema de analiza atenta pentru perioada urmatoare.

In acelasi timp, banca centrala va continua sa urmareasca politicile de provizionare ale bancilor comerciale si evaluarea garantiilor. Cifrele pe semestrul I vor fi supuse unui nou audit special pentru a se verifica in ce masura evaluarea colateralului tine cont de realitatea din piata.

Ramane de vazut in ce masura analiza riscului aferent creditelor restructurate va antrena cerinte suplimentare de provizionare sau chiar va duce la o rata si mai ridicata a creditelor neperformante.

FMI continua sa arate cu degetul dificultatile de extragere din bilanturile bancilor a creditelor neperformante. Unele institutii de credit de pe piata au ales sa-si infiinteze structuri speciale de administrare a creditelor proaste, dedicate exclusiv obiectivului de valorificare pe cat posibil a creantelor. Altele au transferat astfel de active pe vehicule speciale, infrumusetandu-si astfel bilanturile si putand raporta rate mai scazute ale neperformantelor.

Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: