Cu cat a ieftinit Isarescu creditele in lei

Data publicarii: 12-08-2013 | Finante-Banci

De cate ori au fost pusi sa aleaga intre euro sau lei pentru un imprumut ipotecar - Prima Casa sau credit clasic -, romanii au ales intr-o proportie covarsitoare (peste 90%) moneda europeana. Si asta pentru simplul motiv ca daca s-ar fi imprumutat in lei ar fi platit cu mult mai mult decat la euro. Recenta scadere a dobanzii-cheie de catre BNR se resimte in piata monetara peste asteptari. Vezi cu cat a scazut costul de imprumut la Prima Casa in lei si cat ar mai avea de lucru guvernatorul BNR Mugur Isarescu sa egalizeze costul cu cel care ar fi fost la euro.

La inceputul lunii iulie, BNR a redus dobanda-cheie pentru prima oara in ultimele 15 luni, cu 0,25%, pana la minimul istoric de 5%, surprinzand usor piata, care se astepta mai degraba la o mentinere. Dupa circa o luna de zile, dobanzile de imprumut din piata monetara pentru scadenta de 3 luni (Robor 3 luni) coborasera cu un pas mai mic decat o facuse BNR, mai exact cu mai putin de 0,1% fata de nivelul de dinainte de scadere, respectiv la 4,55% (29 iulie), de la 4,63% (1 iulie).

La inceputul lunii august, BNR a surprins iar piata, dar mai accentuat, taind dobanda-cheie cu un pas curajos de 0,5%, pana la un nou minim istoric de 4,5%. Numai ca de data acesta taierea a fost urmata de o scadere mai accentuata in piata monetara, Robor la 3 luni coborand pana vineri (9 august) cu mai mult de 0,6%, pana la 3,92%, cel mai mic nivel din istorie. Se pare ca recenta declaratie a guvernatorului BNR ca are o ambitie personala sa vada costul la creditele in lei egalizat cu cel la creditele in euro se resimte accentuat in piata monetara.

Mai mult, guvernatorul a indemnat jurnalistii (printre care se afla si subsemnatul care l-a intrebat expres despre creditele in lei si euro) prezenti la conferinta organizata cu ocazia Raportului trimestrial pe inflatie sa explice publicului ca imprumuturile in euro au un cost invizibil, si anume cursul de schimb, care isi va arata impactul in timp.

Intr-o analiza elocventa, Capital va arata cu cat au scazut costurile de imprumut la Prima Casa in lei dupa recenta miscare a BNR si cat sunt in continuare mai scumpe creditele in lei decat ar fi fost in euro.

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: