Banca centrala americana continua sa pompeze bani in bancile europene

Data publicarii: 13-08-2013 | Finante-Banci
Rezerva Federala continua sa sprijine cu lichiditati sistemul bancar european, arata documentele saptamanale publicate de institutie. Aceasta dupa ce s-a dovedit faptul ca, de la izbucnirea crizei economice, banca centrala a acordat imprumuturi de urgenta si a pompat lichiditate in bancile europene pentru a evita colapsul propriului sistem bancar.

Dupa ce sumele uriase pe care le-a injectat in bancile din Europa i-au atras porecla de "banca centrala a lumii”, Rezera Federala continua programele controversate prin care sprijina sistemele bancare din afara Statelor Unite ale Americii, spre nemultumirea publica. In momentul de fata, excedentul de rezerve generat de operatiunile Fed este tinut in proportie de 51% in banci straine si 49% in banci americane, se arata in formularul H.8 pe care institutia este obligata sa-l publice in fiecare saptamana.

In plus, banii tinuti in bancile americane se impart astfel: 36% in marile grupuri bancare si 13% in micile banci locale. In termeni absoluti, excedentul inregistrat de Fed se imparte astfel: 1.157 de miliarde de dolari in banci straine si 1.112 de miliarde de dolari in banci americane.

Preferintele bancherilor care conduc Rezerva Federala aduc inca o data in dezbatere practicile aplicate de banca centrala americana in timpul crizei economice, cand a pompat masiv lichiditate in sistemul bancar pentru a evita o serie de falimente care ar fi destabilizat intregul sistem financiar american. La sfarsitul anului 2010, Rezerva Federala a fost obligata sa publice bilanturile privind creditele acordate bancilor comerciale in perioada 2007-2009, cand bancile se confruntau deja cu problemele care au dus la izbucnirea crizei economice globale. Documentele au aratat ca, pe lana miile de miliarde de dolari injectate in bancile americane, Rezerva Federala a acordat imprumuturi de urgenta in valoare de sute de miliarde si unor giganti bancari europeni precum UBS, Barclays, Deutsche Bank si RBS.

Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: