Cosmar fiscal pentru proprietarii de case

Data publicarii: 13-08-2013 | Imobiliare
Guvernul pregateste noi lovituri fiscale pentru romanii care au imobile de inchiriat. Masurile planuite pentru 2014 vor lovi nu doar proprietarii, ci si afacerile mici, evaziunea fiind singura scapare.


Plata contributiilor de sanatate pentru toate veniturile din chirii va fi cel mai impovarator bir. In prezent, datoreaza CAS pe banii din chirii doar cei care nu mai au si alte venituri salariale sau pensii. Din 2014, obligatia s-ar putea extinde si pentru cei deja asigurati ca salariati sau PFA. Masura e discutata cu FMI, desi nu e trecuta explicit in scrisoarea de intentie, care prevede doar extinderea bazei de aplicare a contributiilor la sanatate. "Pentru CAS nu prea mai e loc de extindere a bazei decat la toate veniturile din chirii, dividende, dobanzi", spune consultantul fiscal Gabriel Biris, care crede ca masura va creste si mai mult evaziunea. "Cand esti deja asigurat la sanatate, platind contributii cu atat mai mari cu cat ai salariu mai mare, dar pentru un beneficiu fix, sa contribui in plus si pentru orice alt venit va fi perceput ca abuz, si multi vor inchiria la negru", crede Biris. Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca alternativa la aceasta masura, la care statul s-a opus in discutiile cu FMI, ar fi fost si mai grava: dublarea nivelului contributiei de sanatate platite de PFA, care au o cota la jumatate fata de salariati.

O alta lovitura pentru detinatorii de imobile, care va afecta si micii intreprinzatori, va fi data prin impozitele locale pe proprietate. Acestea vor creste si de 20 de ori pentru cladirile detinute de persoane fizice in care activeaza firme, deoarece impozitul nu se va mai stabili in functie de statutul juridic al proprietarului (persoana fizica/juridica), ci de destinatia (locuinta / comerciala) a cladirii. Masura e prevazuta expres in scrisoarea de intentie catre FMI, desi nu a fost inca aprobata definitiv de Guvern. "Daca va fi aprobata, nu se va aplica celor care au sediul social al firmei in locuinta proprie", a declarat, pentru Capital, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.

Iertarea firmelor de apartament e insa limitata. Persoanele care au si alta casa in afara locuintei vor fi impozitate pentru aceasta cu cote mult majorate daca au inchiriat-o sau au incheiat contract de comodat cu o firma. In Bucuresti, spre exemplu, cota pentru persoane fizice e 0,1%, iar pentru firme 1,5%. In plus, va trebui sa plateasca un evaluator care sa faca din trei in trei ani reevaluarea imobilului, in conditiile in care impozitul local platit de firme se calculeaza la o baza diferita (valoarea contabila a imobilului) de cea folosita pentru persoane fizice. Cine nu merge periodic la evaluator suporta cote si mai mari (pana la 40%).

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: