Bancile dau lovitura finala IMM-urilor cu probleme

Data publicarii: 14-08-2013 | Finante-Banci
Chiar daca bancile ar trebui sa finanteze economia, adesea reusesc mai mult sa puna piedici micilor intreprinzatori. O noua moda: solicitarile de rambursari anticipate a creditelor IMM.

Institutiile de credit au inceput sa castige mai mult din tranzactii cu titluri de stat decat din atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi, activitatea lor de baza! In plus, bancile s-au transformat si in caini de paza ai activitatii IMM-urilor. Mai exact, daca indicatorii financiari ai companiei se deterioreaza din cauza crizei, in functie de tipul de contract pe care il au semnat cu IMM-ul in cauza, banca poate solicita rambursarea in avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finantare pentru capital de lucru.
Cardul de Membru la SPA cu 50% REDUCERE! Cumpara acum Cardul de Membru pentru 1 an la Orhideea SPA si ai prima luna all inclusive GRATUIT!

"Pana in 2008 sau 2009, bancile nu dadeau niciun fel de imprumut pentru firmele care isi desfasurau activitatea in domeniul agriculturii. Doar banii speculativi mergeau catre industria de cereale. Acum, firmele care activeaza in aceasta ramura se vad puse in situatia fericita de a alege sau chiar respinge ofertele bancare care nu le convin. Și in niciun caz nu se confrunta cu cereri de rambursare anticipata, uneori imediata, asa cum se confrunta multe firme care activeaza in alte domenii", ne-a declarat un om de afaceri roman.

Acesta ne-a explicat faptul ca, la IMM-urile care nu isi desfasoara activitatea in industrii care sunt acum pe val, institutiile de credit sunt foarte sensibile la evolutia indicatorilor financiari.  Deteriorarea cifrei de afaceri, scaderea EBITDA, cresterea gradului de indatorare sau neincasarea banilor din piata pot atrage sanctiuni din partea bancii.

"Solicitarea rambursarii in avans a unui credit este o masura drastica si se aplica doar in cazuri de incalcare flagranta a unor conditii contractuale extrem de importante", spune Monica Udrescu, director executiv al diviziei de IMM si Retail la Raiffeisen Bank.  Totusi, sunt identificate o serie de situatii in care banca poate cere rambursarea anticipata, intrerupe relatia cu clientul sau schimba conditiile de acordare a finantarii (prezentate in caseta).

Reprezentantii BRD sunt si mai clari: "Evenimentele care determina o cerere imperativa din partea bancii pentru rambursarea in avans a unui credit sunt intotdeauna foarte clar stabilite in contractele de credit", precizand insa ca orice banca incearca sa gaseasca solutiile optime pentru a ajuta clientul sa ramburseze creditul.

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: