Cine nu-si plateste creditele la banci. Topul restantierilor pe judete

Data publicarii: 14-08-2013 | Finante-Banci

 

Activitatea economica slaba continua sa loveasca in capacitatea debitorilor de a-si achita ratele la banca. Restantele la credite au ajuns la 32 de miliarde de lei si sumele restante depasesc un sfert din totalul sumelor datorate. In ce judete se intregistreaza cele mai mari restante?

Cine nu-si plateste creditele la banci. Topul restantierilor pe judete

Restantele la credite ale firmelor si gospodariilor au ajuns la 32 de miliarde in iunie 2013, in crestere cu 22% fata de nivelul de 26,7 de miliarde de lei inregistrat in iunie 2012, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Soldul creditelor a scazut de la 234 de miliarde de lei la 226 de miliarde de lei in acest interval.

Restantele se refera doar la principalul datorat - suma efectiv imprumutata si nereturnata - si nu si la dobanzile si comisioanele aferente creditului, si sunt inregistrate de la prima zi de intarziere la plata.

Valcea continua sa conduca in topul judetelor cu cea mai mare pondere a restantelor in total credite, cu o rata de 29%: restante de 860 de milioane de lei la credite de 2,9 miliarde de lei. Fata de iunie 2013, restantele s-au triplat. Un mare impact in problemele judetului cu bancile vin din partea combinatului Oltchim, care a intrat in insolventa la inceputul acestui an.

Salajul continua sa stea in fruntea judetelor cu mari restante la credite, cu o crestere de 52% fata de anul trecut. Ponderea restantelor in total credite este de 26%. In topul rau-platnicilor urmeaza Suceava, Bistrita-Nasaud, Galati si Sibiu, cu peste 19%.

Judetele Sibiu si Timis reprezinta o surpriza neplacuta pentru banci. In timp ce anul trecut se aflau aproape de media pe tara ca pondere a restantelor in total credite, de 11,4%, acum au ajuns la 19,3, respectiv 18,6%. Restantele au crescut cu peste 40% fata de anul trecut si au sarit pragul de un miliard de lei in cazul Sibiului si au ajuns la 1,67 de miliarde de lei in cazul banatenilor.

Integral in Economica.net.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: