Cearta intre Guvern si Consiliul Fiscal pe cifrele din buget
Data publicarii: 14-08-2013 | PoliticaConsiliul Fiscal a atras insa atentia ca noile tinte asumate sunt "nerealiste", avand in vedere datele privind executia bugetara din primele sase luni. Consiliul apreciaza ca statul va colecta din impozitului pe profit, impozitului pe venit si contributiile de asigurari cu un miliard de lei (224,7 milioane de euro) mai putin decat in programul asumat prin proiectul de rectificare a bugetului de stat.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, sustine ca opinia Consiliului Fiscal privind tintele din strategia bugetara ar fi lipsita de "competenta".
"Unul dintre scopurile noului acord cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) este imbunatatirea capacitatii Consiliului Fiscal (CF) de a emite opinii cu privire la buget. Consiliul Fiscal nu are competenta de a da lectii CE care a avizat proiectul de rectificare bugetara. In ce priveste comentariile emise, ele sunt eronate", a declarat Liviu Voinea pentru gandul.
Din componenta Consiliului Fiscal, care este condus de Ionut Dumitru, fac parte insa economisti cu o experienta de zeci de ani in domeniu, specialisti ai Bancii Nationale, profesori universitari si reprezentanti ai Academiei Romane.
Ministrul a subliniat ca pentru a doua parte a anului s-a luat in calcul un ritm de colectare similar celui din primul semestru. Altfel spus, la rectificare s-a luat in calcul un ritm mai scazut de crestere a veniturilor, dupa ce, in primele sase luni ale anului, guvernul a ratat tinta din program cu 6,5 miliarde de lei (echivalentul a circa 1,5 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Rectificarea bugetara a luat in calcul executia bugetara la sase luni si a taiat veniturile care nu s-au realizat si cheltuielile care nu s-au realizat. A fost o rectificare prudenta si realista", ne-a precizat Voinea.
Lupta impotriva evaziunii, la pamant
In ceea ce priveste ingrijorarea exprimata de Consiliul Fiscal cu privire la incasarile din TVA, mai mici cu 485 de milioane de lei decat cele prognozate, ministrul pentru Buget a explicat ca este rezultatul a fost generat de rambursarile mari de TVA consemnate in prima parte a anului.
Integral in Gandul.info.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri