De ce se va sparge zona euro?
Data publicarii: 14-08-2013 | DiversePrintre aceste voci se numara si cea a cunoscutului economist si jurnalist Samuel Brittan.
n analiza sa, Samuel Brittan nu se intreaba daca va disparea euro, ci doar cand va avea loc acest eveniment. Dintre cele patru variante posibile, singura realista consta in iesirea din zona euro a statelor cu probleme financiare, cu efecte negative asupra intregii economii europene.
Prezentam in continuare articolul semnat de el si aparut pe blogul Financial Times in care argumenteaza de ce nu exista o solutie realista de depasire a crizei datoriilor si intitulat sugestiv "De ce se va sparge zona euro".
Imaginati-va un butic care o duce rau. In cel mai bun caz nu poate oferi proprietarului mai mult decat minimul necesar pentru traiul de zi cu zi si in cel mai rau caz, cheltuielile depasesc veniturile iar afacerea este sustinuta din imprumuturi si donatii de la rude, prieteni sau binevoitori. Unul dintre acestia chiar a fost auzit spunand ca va face tot ce este necesar pentru ca micul magazinul sa functioneze in continuare. "Credeti-ma ca va fi suficient”, a adaugat linistitor.
Orice comparatie nu poate fi perefcta, insa aceasta este foarte aproape de realitate pentru a sublinia lipsa de competitivitate unora dintre membrii zonei euro. De cand euro a fost pus in circulatie in 1999, costul fortei de munca a crescut in Germania cu 13%. In aceeasi timp, costurile au crescut in Grecia, Spania si Portugalia cu valori cuprinse intre 20 si 30%, iar in Italia chiar cu mai mult.
Este de inteles de ce Germania are un excedent de cont curent de 6% din PIB, in timp ce Grecia, Italia, Portugalia si Spania cu greu ajung la o balanta echilibrata. Estimarile trebuie luata cu oarecare aproximatie, insa concluziile sunt cat se poate de plauzibile. Nicio asa-zisa uniune bancara sau armonizare fiscala nu vor fi suficiente pentru a atenua dezechilibrele existente intre membrii statelor din zona euro.
Sfarsitul discutiilor despre competitivitate
Teoria economica pe care se sprijina crearea euro a fost ca moneda unica in sine, corelata cu imposibilitatea de a fi depreciata separat de catre un stat membru, va avea forta de a anihila decalajele dintre tari. Dar aceasta nu s-a intamplat si actualele relatii financiare au devenit nesustenabile. Herbert Stein, un economist american de la sfarsitul secolului trecut, spunea ca daca o politica sau situatie nu este sustenabila, atunci nu ar trebui sa fie continuata/sustinuta. Dar n-a mentionat cat de mult ar putea putea dura pana cand sfarsitul inevitabil se va produce.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri