Aurul, investitie nerecomandata anul acesta

Data publicarii: 16-08-2013 | Diverse

 "Dupa ce mult timp a fost "Cenusareasa" metalelor pretioase, paladiul este singurul din aceasta categorie care a inregistrat pana acum pe 2013 o crestere de pret si - cel putin deocamdata- pare a avea sanse de a termina anul "pe plus"; la polul opus, pretul aurului pare a se indrepta spre prima scadere anuala din ultimii 13 ani.


La randul sau, argintul a ajuns la minimul ultimilor 3 ani, iar platina a trecut in iunie prin minimul ultimilor 4 ani", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

 
Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze "terenul pierdut".

 Astfel, dupa primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu cca 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%. "Pretul paladiului a oscilat in acest an intre doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, in conditiile unei cereri industriale in crestere (industria de catalizatori auto) si a unei productii de paladiu in scadere. Pe de alta parte insa, paladiul a respectat o anumita dinamica legata de segmentul de marfuri din care face parte (respectiv, metalele pretioase), asa incat a suportat, de exemplu, scaderi consistente ca efect al declaratiilor presedintelui Fed din iunie privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare, intarirea dolarului american diminuand interesul investitorilor pentru diferite alternative de investitii", a precizat Silviu Pojar.

Integral in Money.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: