Credite cu dobanzi mai mici de Sarbatori

Data publicarii: 07-11-2006
Desi suntem abia in luna noiembrie, am inceput totusi sa ne gandim la ce cadouri vom face celor dragi de sarbatori, aflam din Ghiseul Bancar. Chiar daca i-am intrebat, sau doar intuim ceea ce isi doresc, trebuie sa ne gandim si la cum putem face rost de banii necesari indeplinirii acestor dorinte. Si cum Mosul nu vine mai devreme pentru noi (altfel i-am fi cerut lui suma necesara, pentru ca...am fost cuminti anul acesta!), putem apela la o alta varianta : solicitarea unui credit pentru nevoi personale. Bancile au aflat de nevoile noastre si au inceput deja ofertele de iarna. Spre exemplu, BCR scade in perioada 1 noiembrie - 31 decembrie, dobanda la creditele pentru nevoi fara garantii in lei.

Astfel, se trece la dobanzi mai mici cu 2,1 puncte procentuale, acest lucru insemnand ca pentru un credit luat pe o perioada scurta (maxim 1 an) exista, in aceasta perioada promotionala, o dobanda de 11,4% iar pentru cele pe termen mediu si lung (1-10 ani) dobanda aplicata este de 11,9% (dobanzi revizuibile semestrial).

Am ajuns la BCR pentru a vedea cum s-au modificat (avand in vedere aceasta scadere a dobanzii), conditiile de desfasurare a creditului.

Consiliera m-a informat ca acest credit - "Divers Extra" este disponibil doar in lei si se acorda pentru finantarea oricarui proiect personal, fara a fi necesara justificarea scopului utilizarii banilor. Suma solicitata poate fi de maximum 10.000 euro (echivalent in RON) iar perioada maxima de creditare nu poate depasi 10 ani.

Diferente

Din cele spuse de consiliera, conform vechilor valori, cu un salariu de 1500 RON puteam contracta 25 500 RON pe o perioada maxima de 10 ani iar rata avea valoarea de 450 RON.

Acum, pot solicita cu acelasi venit, suma de 26 750 RON, pe aceeasi perioada (10 ani) iar rata se micsoreaza putin, devenind de 448 RON. Deci, pot imprumuta o suma mai mare cu o rata lunara de rambursare mai mica.

In cazul in care as opta pentru o perioada de creditare mai scurta, de exemplu 5 ani, banca imi ofera suma de 18 050 RON pe aceasta durata, iar rata ramane aceeasi de 448 RON.

Comisioane

In ceea ce priveste comisionul de analiza a dosarului, acesta a ramas de 50 RON iar la acordarea creditului, se percepe acelasi comision de 0,95% (se plateste o singura data la inceput si se retrage din valoarea creditului).

Schimbari apar insa la comisionul de urmarire riscuri. Acesta a scazut de la 0,28% la 0,20%. Exista si un comision de administrare al contului, de 0,5%. Consiliera a specificat ca aceste doua comisioane (cumulate dau 0,25%), de administrare si de urmarire riscuri se adauga la rata lunara si se calculeaza la valoarea creditului aprobat.

Comisionul de rambursare anticipata (minim 30 euro) este mai mare in primii 3 ani, de 4,5%. Intre 3 si 5 ani, as avea de platit 3%, iar daca ma hotarasc sa fac plata anticipata atunci cand creditul are intre 5-10 ani mi se percep 2,5% din suma rambursata.

Pentru a mi se intocmi dosarul de credit am nevoie de adeverinta de salariu, copie dupa cartea de munca (primele doua si ultimele doua pagini) si actul de identitate.

Banca imi ofera gratuit asigurarea de viata pe care insa o percepe drept garantie pentru creditul acordat.

Modalitati de acordare

Suma imprumutata mi se pune la dispozitie printr-un cont separat de imprumut. Platile se efectueaza prin alimentarea din contul separat de imprumut a contului curent, de unde se pot efectua plati catre terti, dispuse prin ordine de plata sau ridicari de numerar. Pot opta si pentru punerea banilor pe un card de debit.

Daca am cumparat cadouri pentru cei dragi dar am uitat sa achizitionez si pentru mine unul, pot avea surpriza de a-l primi chiar de la banca, deoarece BCR acorda, prin tragere la sorti, 91 de premii, cate unul pentru fiecare zi a campaniei promotionale, in valoare neta de 1.500 lei fiecare (cu conditia ca valoarea creditului aprobat sa fie de minim 10.000 RON).

Ce s-a schimbat?

- S-au micsorat dobanzile la lei :11,4% si 11,9%
- Comisionul de urmarire riscuri a scazut : de la 0,28% la 0,20%
- Asigurare de viata este oferita acum gratuit de BCR
- Premii in fiecare zi a campaniei promotionale.
- Rata lunara mai mica.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: