Bancherii au umflat iar marja de dobanda la lei in trimestrul II

Data publicarii: 19-08-2013 | Finante-Banci

Dobanzi mai mici la depozitele noi in lei, de sub 5% pe an, si dobanzi la creditele noi in lei mentinute la peste 10% pe an - a fost reteta aplicata de bancheri in trimestrul al doilea in asteptarea masurilor promise de BNR de reducere a dobanzii-cheie.

Marja de dobanda la lei s-a umflat astfel pana la aproape sase puncte procentuale, atingand cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, potrivit statisticilor publicate de BNR. Bancile cu pozitii confortabile de lichiditate pe lei au profitat de iner-tia masei mari de clienti si de reducerea dobanzilor la depozite per ansamblul pietei pentru a taia adanc bonificatiile pana spre 3% pe an la depunerile pe o luna. La creditare anunturile de ieftinire a finantarilor in lei au ramas rare si nespectaculoase.

Un grup restrans de banci, intre care grecii de la Piraeus si Banca Romaneasca si austriecii de la Volksbank, continua sa ofere dobanzi de peste 5% la depozitele in lei pe trei luni, insa restul pietei s-a dus deja mai jos in conditiile in care dobanda-cheie la lei a coborat la 4,5%.

Astfel, dobanzile la depozitele in lei tind sa le ajunga mai repede din urma pe cele la euro, spre deosebire de dobanzile la creditare unde bancherii nu se grabesc sa ingusteze ecartul.

Sursa: ZF.ro