Piperea: Bancile sa nu se planga la FMI daca au clauze abuzive

Data publicarii: 19-08-2013 | Finante-Banci

Invitat la Adevarul Live, avocatul Gheorghe Piperea a explicat de ce bancile sunt cele care trebuie sa-si asume contractele de creditare cu clauze abuzive, si nu clientii - cum spusese guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Pentru a exista legalitate deplina si clientul sa-si asume ceea ce a semnat, trebuie ca insusi contractul semnat sa fie legal. Or, contractul cu clauze abuzive nu este legal din start, deci trebuie asumat de banca, nu de client. Iar tu, ca banca, nu te duci sa te plangi la BNR sau la FMI, pretinzand ca risti sa ai pierderi, ci te executi imediat si corectezi clauzele abuzive", a spus Piperea.

 Mai mult decat atat, Piperea a afirmat ca nu-si explica de ce toate bancile s-au coalizat impotriva actiunii de desfiintare a clauzelor abuzive, cata vreme sunt doar doua-trei banci cu astfel de probleme. "De ce bancile care nu au incheiat astfel de contracte nu ies sa se apere, sa se delimiteze de cele in cauza?", se intreaba Piperea. Avocatul a precizat ca exista 10.000 de pagubiti, din care 2.000 au semnat deja adeziuni in vederea declansarii unui proces colectiv impotriuva clauzelor abuzive.

 Oltchimul, "stors ca o lamaie" 

Un alt subiect atacat de Gheorghe Piperea la Adevarul Live - in calitatea sa de administrator judicial al Oltchim - este situatia combinatului chimic de la Ramnicu Valcea. "Oltchimul este stors ca o lamaie intre doua vagoane de tren. Pe de-o parte, furnizorii aduc materie prima la preturi exorbitante, iar de cealalta parte sunt traderii care ofera preturi bune pentru ei, nu pentru Oltchim. Vinovatii se stiu, ii stie si DIICOT, ii stie si DNA, in septembrie vom declansa actiunile de recuperare a prejudiciilor", a spus avocatul.

Sursa: Adevarul.ro