In ce isi tin banii cei mai mari investitori ai tarii

Data publicarii: 20-08-2013 | Finante-Banci

Cu o valoare de aproape 2,6 miliarde de lei, pachetele de actiuni bancare (BRD, Erste Bank, BCR si Banca Transilvania) sunt de departe cele mai valoroase din portofoliile societatilor de investitii financiare (SIF), inregistrate la 30 iunie. Bancile ocupa primele 3 locuri in top, OMV Petrom urmand pe al 4-lea loc, cu 438 de milioane de lei.

Prezenta unei anumite actiuni in topul portofoliilor celor 5 societati de investitii financiare (SIF) este o confirmare indirecta a importantei titlului respectiv de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

SIF-urile isi propun sa caute actiunile care sunt lichide (usor de vandut si de gasit), care dau dividende mari (pentru ca lor insele actionarii le cer dividende mari) si care au perspective cat mai sigure cu putinta de crestere in valoare. Acestea vor fi in topul portofoliilor lor, cu anumite exceptii, caracteristice fiecarei SIF si la care vom reveni.

In ciuda vanzarilor, toate cele 5 SIF-uri au pastrat suficiente actiuni ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), pentru ca aceasta sa detina suprematia absoluta in topul celor mai valoroase detineri din portofoliile SIF-urilor.

Pachetele cu actiuni BRD valorau 959 milioane de lei, la 30 iunie, potrivit rapoartelor pe primul semestru trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Statistica pare contradictorie fata de declaratiile managerilor, care spuneau ca vor reduce expunerea pe actiunile bancare, si vor diversifica portofoliile.

Erste Bank (EBS) este a doua cea mai mare detinere a SIF-urilor, cu 867 milioane de lei, in urma celebrului schimb cu actiuni BCR, prin care a scapat banca austriaca de obligatia de a mai lista cea mai mare banca romaneasca la cota Bursei din Bucuresti.

BCR mai este doar in portofoliul SIF Oltenia (SIF5), ponderea de 6,3% detinuta in capitalul bancii avand o valoare de peste 450 de milioane de lei si acoperind peste 31% din portofoliul (activul net) al SIF Oltenia (SIF5).

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: