Cel mai simplu mod de a-ti lua credit pentru locuinta

Data publicarii: 21-08-2013 | Finante-Banci

Romanii pot din nou sa isi ia, pe mai mult de cinci ani, credite garantate cu ipoteca pentru a-si finaliza, moderniza sau extinde locuintele fara a justifica chetuielile prin facturi. In plus, cand n-au bani de avans pentru o casa, pot aduce un alt imobil ca garantie.

Creditul de nevoi personale cu ipoteca, folosit in scopuri imobiliare/locative,  a fost produsul cel mai afectat de regulamentul BNR din 2012, intrucat a fost clasificat ca un imprumut de consum si limitat la maximum 5 ani. Or, cei care au ramas cu casele neterminate sau care doreau sa isi modernizeze locuinta si-au vazut spulberate sansele de a se mai califica la un credit de o valoare mai mare pentru scopurile lor locative.

Circa noua luni a existat in piata o varianta de scapare de la restrictiile regulamentului BNR, si anume un credit de nevoie personale cu ipoteca de la ING. Acesta era considerat drept credit imobiliar, adica acordabil pe o perioada mai mare de 5 ani, doar prin simpla declaratie a clientului, care astfel nu trebuia sa justifice in niciun fel modul in care chetuieste banii in scop locativ. Din toamna lui 2012, insa, la presiunea BNR, ING a inceput sa solicite clientilor care doreau acest produs sa justifice prin facturi costuri de pana la 80% din valoarea creditului, iar in prezent s-a ajuns sa se ceara facturi si devize pentru 100% din suma luata prin credit.

Pentru clientii cu nevoi locative precum finalizarea locuintei, modernizarea sau extinderea ei, teoretic, dupa regulamentul BNR, a ramas creditul de investitii imobiliare, pe care aproape toate bancile il au in portofoliu. Numai ca acesta are o accesibilitate scazuta din cauza fluxului birocratic (trebuie justificat fiecare ban cheltuit in scop locativ), nu din cauza caracteristicilor produsului sau nici macar din cauza costurilor, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance. "Pentru ca cele mai multe lucrari pentru locuinta sunt facute total sau partial in regie proprie, un produs care nu tine cont de acest lucru este un produs practic nevandabil la acest moment", explica Bidian.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: