Umbrarescu a depus dosarul la BNR pentru a-si face banca

Data publicarii: 26-08-2013 | Finante-Banci

Omul de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu, 51 de ani, cunoscut drept unul dintre "regii asfaltului", a inaintat la BNR actele prin care solicita aprobarea pentru a deveni actionar majoritar de banca, intentionand sa foloseasca licenta ATE Bank Romania, afirma surse de pe piata.

Proiectul constituirii unei noi banci cu capital privat romanesc este condus de Marinel Burduja, fost prim-vice-presedinte al Raiffeisen Bank, acesta punandu-si in joc reputatia de veteran al pietei bancare.

Potrivit surselor citate, primele evaluari asupra dosarului depus de Umbrarescu sunt pozitive. BNR cerceteaza in detaliu orice solicitare privind dobandirea calitatii de actionar majoritar de banca.

Ramane de vazut daca Umbrarescu va trece de toate filtrele de control. Fir-mele sale Tehnostrade si Spedition UMB se numara printre principalii castigatori de contracte de drumuri de la CNADNR.

Ideea infiintarii unei banci romanesti pe "ruinele" ATE Bank are deja mai mult de un an. Tot in urma cu circa un an Marinel Burduja si-a incheiat socotelile cu Raiffeisen Bank dupa mai bine de 10 ani in care a facut parte din conducerea executiva. El a concurat cu Steven van Groningen pentru postul de presedinte al bancii, insa in cele din urma olandezul a castigat un nou mandat, iar Burduja a trebuit sa se retraga.

Acum pentru proiectul cu ATE Bank l-a cooptat pe Haris Hanif, un bancher de origine pakistaneza care a pus pe picioare operatiunile de retail ale fostei ABN Amro devenita RBS. Acesta a parasit banca in 2010, dar i-a placut in Romania, asa ca s-a angajat la KPMG.

Sursa: ZF.ro