Front comun impotriva oligarhilor gsm

Data publicarii: 08-11-2006
RomTelecom, Telemobil si Cosmote au protestat ieri public impotriva deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii de amanare a aplicarii, cu un an, a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare, scrie Curierul National. Sustinand ca, in demersurile facute, li se alatura si ceilalti operatori de telefonie, RCS&RDS si UPC, cei trei CEO - James Hubley (RomTelecom), Piermario Di Pietro (Telemobil) si Nikolas Tsolas (Cosmote) au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa-i asigure ca Autoritatea va aplica regulile intr-o maniera corecta si echitabila.

Intrebati ce vor face daca ANRC nu se razgandeste in privinta amanarii reducerii tarifelor de interconectare, care, potrivit celor trei operatori de telefonie, le-au adus mari pierderi in ultima perioada, cei trei au precizat ca se vor adresa instantei, iar din 1 ianuarie 2007 si Comisiei Europene, "care are puteri foarte mari si suntem siguri ca vor sanctiona atitudinea ANRC".

Pierderile operatorilor

Printre nemultumirile reprezentantilor RomTelecom se numara "o alta decizie incorecta a Autoritatii", aceea de a acorda Vodafone si Orange o perioada de 2 ani si 4 luni pentru implementarea deciziei de implementare a tarifelor de interconectare, fata de doar 12 luni acordate RomTelecom. "Distorsiunile create de ANRC au un impact major asupra preturilor percepute consumatorilor, precum si asupra unuia dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti", a declarat James Hubley, precizand ca "incalcarea flagranta a mandatului legal al Autoritatii va costa RomTelecom 6 milioane de euro, in 2007".

In ceea ce priveste pierderile cauzate de amanarea implementarii celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare, reprezentantul Telemobile a sustinut ca acestea au ajuns deja la 24 milioane de dolari in perioada 2003 - 2006, Nikolas Tsolas precizand ca se asteapta la o pierdere de cel putin 1 milion de dolari in perioada urmatoare.

Cosmote: Consumatorii sunt captivi in retea

Problemele operatorilor de telefonie, legate de decizia ANRC, au fost explicate pe larg de catre CEO Cosmote. Sustinand ca ANRC se opune Directivei Uniunii Europene si dauneaza consumatorilor, Nikolas Tsolas a prezentat situatia din Romania: "Sunt doi operatori, cu structuri de tarife foarte similare si cu o cota de piata de aproximativ 95 la suta. Am facut si noi o cercetare de piata si un sondaj in care am intrebat consumatorii cum isi aleg furnizorul de telecomunicatii mobile.

Raspunsul a fost identic in toate cazurile. «Ma orientez dupa reteaua in care se afla rudele si prietenii mei». Concluzia este ca nu iau o decizie pentru a-si satisface cel mai bine nevoile. Ei sunt captivi in retea din cauza tarifelor de interconectare", a incheiat Tsolas.

Telemobile: Nicaieri in lume nu exista un duopol atat de puternic

In ceea ce priveste reactia Telemobile, Di Pietro s-a aratat dezamagit de decizia ANRC, sustinand ca toate companiile de telecomunicatii sunt afectate direct, in afara Vodafone si Orange.

"Atat timp cat tarifele de interconectare sunt pastrate peste nivelul real al costurilor, aceste costuri ii vor afecta pe toti consumatorii. Ne confruntam cu situatia in care intreaga piata trebuie sa plateasca tarife mai mari numai pentru ca Vodafone si Orange sa verse dividende firmelor-mama. In fiecare tara exista tarife diferite, dar nicaieri nu exista un duopol atat de puternic ca in Romania", a mai spus Di Pietro.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: