Deschiderea summitului G20 intr-o atmosfera de Razboi Rece

Data publicarii: 05-09-2013 | International

Neintelegerile dintre Barack Obama si Vladimir Putin pe marginea dosarului sirian risca sa trimita in plan secund ordinea de zi economica a summitului G20 ce urmeaza sa se deschida joi la Sankt Petersburg, in Rusia, comenteaza Reuters.

Liderii principalelor tari industrializate si in curs de dezvoltare si-au manifestat dorinta de a inregistra progrese in domeniul cresterii economice, schimburilor comerciale, transparentei bancare si al luptei impotriva fraudelor fiscale. Tarile membre ale acestui club reprezinta doua treimi din populatia lumii si 90% din bogatiile create pe Terra. 

Aceste tari nu sunt neaparat de acord cu privire la consecintele ce pot fi trase in urma crizei valutare de pe pietele emergente sau a deciziei Rezervei Federale a Statelor Unite de a pune capat programului sau de sustinere a economiei americane. 

In comparatie insa, pozitiile asupra acestor subiecte par mai usor de apropiat decat cele impartasite de Vladimir Putin si Barack Obama privind necesitatea unei interventii in Siria, chiar daca acest dosar nu se afla oficial pe ordinea de zi. Presedintele rus, dar si cel american s-au pronuntat inca de miercuri pe aceasta tema. 

Barack Obama a profitat de o escala in Suedia in drum spre summitul G20 pentru a apara din nou proiectul sau de interventie contra presedintelui sirian, Bashar Al-Assad, vinovat, in opinia sa, de a fi recurs la arme chimice impotriva propriului popor, la 21 august, in campia Ghouta din apropiere de Damasc. 

Comunitatea internationala nu trebuie sa ramana 'tacuta' in fata barbariei atacului cu gaze neurotoxice comis la 21 august, a declarat Barack Obama, potrivit caruia 'lumea a trasat o linie rosie' in fata utilizarii armelor chimice. 

In paralel, Comisia pentru politica externa din Senatul american a aprobat miercuri un proiect de lovituri militare impotriva regimului condus de presedintele sirian, insa intr-o maniera mai restransa decat a cerut Barack Obama. 

La randul sau, Vladimir Putin a declarat ca unda verde pentru o interventie militara, data de Congresul american fara a exista o rezolutie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, ar fi un act de 'agresiune'. 

Liderul de la Kremlin, care nu a exclus sa sprijine o actiune militara beneficiind de aprobarea Consiliului de Securitate, l-a acuzat pe secretarul de stat american, John Kerry, ca minte atunci cand sustine ca nu exista membri ai organizatiei Al Qaida printre insurgentii din Siria. 

Pe plan economic, G20 reusise sa ajunga la un nivel de cooperare fara precedent intre tarile dezvoltate si cele emergente pentru a evita prabusirea economica in timpul crizei financiare din 2009, insa in prezent aceasta armonie a fost distrusa. 

Cu toate acestea, se preconizeaza incheierea unor acorduri, in special in ce priveste masurile impotriva fraudelor fiscale comise de companiile multinationale, precum si pentru reglementarea pietei derivatelor la nivel mondial cu scopul de a preveni formarea unor noi bule financiare, mai scrie Reuters.

Sursa: AGERPRES

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: