Comisioanele bancare inghit toata dobanda la depozitele in euro

Data publicarii: 05-09-2013 | Finante-Banci

Cu dobanzi in scadere si comisioane de retragere numerar mari, clientii care fac economii in valuta ajung sa nu mai scoata de la banca nici macar suma depusa chiar si in cazul unui depozit de cateva mii de euro.

Bancherii au taiat, in medie, cu 0,8 puncte procentuale dobanzile la depozitele in euro in ultimul an, fara sa umble insa si la comisioane.

Un client care depune 5.000 de euro pe trei luni scoate de la banca in cel mai rau scenariu 4.981 de euro in conditiile in care dobanzile la scadentele pe termen scurt au ajuns pana la 1% pe an. Toto-da-ta, comisioanele de retragere urca pana la 0,6%, adica 30 de euro la o suma de 5.000 de euro. La o bonificatie de 2% pe an, dobanda incasata este de 21 de euro, iar la 1% pe an este de numai 10 euro.

"Bancile vor sa descurajeze clientii sa-si retraga banii la prima scadenta. Acestea prefera depozitele pe una sau trei luni, cu dobanzi mai mici decat cele pe termene mai lungi, dar reinnoite la scadenta", comenteaza analistul financiar Dragos Cabat.

Doar cateva banci mai platesc bonificatii de peste 3% pe an pe termen scurt, nivel care teoretic ar trebui sa acopere comisionul platit la re-tragerea de numerar. Totodata, putine banci scutesc clientii de plata comisionului in ziua scadentei depozitului.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: