Asiguratorii din UNSAR au cedat 29% din primele subscrise in reasigurare

Data publicarii: 06-09-2013 | Finante-Banci

Companiile de asigurari membre ale UNSAR (asociatia profesionala a asiguratorilor locali) au cedat prime 898 milioane de lei (204 mil. euro) catre reasiguratori in perioada ianuarie-iunie a acestui an, in crestere cu 16% comparativ cu acelasi interval al anului trecut, conform datelor publicate de asociatie. Cedarile in reasigurare reprezinta aproximativ o treime din primele brute subscrise in primele sase luni ale anului de cele mai mari 16 companii membre ale UNSAR.

Cea mai mare parte a contractelor de reasigurare au fost incheiate pentru politele de raspundere civila auto (RCA) si asigurari de imobile. Primele cedate in reasigurare pentru politele auto obligatorii au insumat 382 milioane de lei (87 mil. euro), circa 42% din totalul transferurilor catre reasiguratori, in timp ce pe segmentul property cedarile au cumulat 274 milioane de lei (62 mil. euro). Companiile de asigurare au cedat mai mult din primele subscrise in reasigurare pentru ca au cautat o plasa de siguranta, in conditiile in care incasarile din polite nu tin pasul cu despagubirile.

Pe RCA, asiguratorii au cedat mai mult in ultimii ani dupa ce in trecut au taiat agresiv tarifele pentru a-si mari baza de clienti. Numai trei asiguratori, Omniasig, Astra si Uniqa, au cedat impreuna circa 475 milioane de lei (108 mil. euro), adica peste jumatate din primele brute cedate in primul semestru al acestui an de asiguratori membri ai UNSAR. 

Sursa: Ziarul Financiar