Tradeville: Oferta Nuclearelectrica este o buna ocazie speculativa pentru micii investitori

Data publicarii: 09-09-2013 | Bursa

Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 10% din actiunile S.N. Nuclearelectrica, care se va desfasura in perioada 9-20 septembrie, le ofera investitorilor mici o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor din primele trei zile, care beneficiaza de un discount de 8%, potrivit unei analize a casei de brokeraj Tradeville.

'Folosind un model de evaluare a dividendelor care ar putea fi platite de companie in urmatorii ani, am calculat un pret-tinta de 12,17 lei pentru urmatoarele 12 luni si apreciem ca interesul investitorilor institutionali va sustine cotatia actiunilor SNN in primele sedinte de tranzactionare', spun brokerii. 

Ei amintesc ca aceasta este prima oferta publica initiala de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) dupa 2008, intr-o conjunctura globala favorabila, in care fundamentele economice bune ale Romaniei pot atrage atentia investitorilor straini. 

In plus, compania este singurul operator nuclear pe plan local, care detine doua dintre cele mai eficiente reactoare nucleare din lume, cu productie stabila de energie ieftina. 

'Societatea Nationala Nuclearelectrica este operatorul celor doua centrale nucleare (reactoare - n.r.) de la Cernavoda, care au generat anul trecut 19,4% din productia de energie a Romaniei. Cu o putere instalata de 1.413 MW, acestea se claseaza pe locul I intr-un clasament mondial al eficientei de la punerea in functiune, realizat de publicatia Nuclear Engineering International. De asemenea, prin intermediul filialei sale Energonuclear, compania detine 84,65% din proiectul de realizare a reactoarelor 3 si 4, care i-ar dubla capacitatea de productie in linia obiectivului national de crestere a independentei energetice', se mai arata in raport. 

De asemenea, brokerii considera ca liberalizarea pietei de energie reprezinta o oportunitate importanta de crestere a veniturilor si profitabilitatii, rezultatele semestriale pentru 2013 aratand deja o imbunatatire substantiala a marjelor. 

'In mod particular, 2013 are toate sansele de a fi cel mai bun an pentru Nuclearelectrica, cel putin dupa 2004. Gratie liberalizarii graduale a pietei de energie, compania isi poate plasa un procent mai ridicat din productie decat in trecut pe piata concurentiala, in special prin contracte bilaterale a caror pondere in vanzari se afla pe o traiectorie ascendenta si care ofera preturi mai ridicate decat cele reglementate de ANRE. Orientarea spre piata libera ar trebui sa sustina veniturile in urmatorii ani, indeosebi in situatia in care revenirea economica impulsioneaza preturile la energie, momentan cotate in apropierea unui minim multianual pe piata pentru ziua urmatoare (PZU)', mai spune analiza. 

Fiind companie de stat, Nuclearelectrica va fi un platitor constant de dividende. 

Totodata, brokerii considera ca momentul ales pentru listare este unul oportun atat din punctul de vedere al conjuncturii macroeconomice, cat si al evolutiei fundamentelor companiei. 

In analiza brokerilor se mai estimeaza ca pretul energiei pe bursa de specialitate va creste cu 8% pe an. 

Oferta publica primara de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica se va derula in perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit anuntului Autoritatii de Supraveghere Financiara, publicat de Bursa de Valori Bucuresti. 

Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 

85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: