Japonia: Crearea unei noi celule guvernamentale de criza pentru centrala nucleara Fukushima

Data publicarii: 10-09-2013 | Mediu

O noua celula guvernamentala pentru monitorizarea scurgerilor de apa radioactiva de la centrala avariata Fukushima s-a reunit pentru prima data marti pentru a solutiona aceasta grava problema, a anuntat purtatorul de cuvant al executivului japonez, relateaza miercuri AFP si EFE.

'Vom elabora pana la sfarsitul anului dispozitii concrete', a explicat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga, in cursul unei conferinte de presa. 'Asa cum a spus premierul in fata Comitetului International Olimpic (CIO), situatia se afla sub control, iar problema scurgerilor radioactive trebuie solutionata', a declarat Suga, la doua zile de la desemnarea orasului Tokyo ca gazda a Jocurilor Olimpice din anul 2020. 

Sub tutela acestei celule guvernamentale, ministrul industriei Toshimitsu Motegi va prelua conducerea unei echipe de specialisti pentru solutionarea definitiva a problemei scurgerilor de radiatii. 

Importante cantitati de apa contaminata sunt stocate in rezervoare cu fiabilitate indoielnica sau au inundat subsolul centralei Fukushima Daiichi, grav afectata de cutremurul si tsunami din 11 martie 2011. 

Guvernul japonez a decis recent sa finanteze construirea unui 'zid de sticla' subteran ce separa vertical subsolul centralei de terenurile vecine, precum si modernizarea mijloacelor de decontaminare a apei stocate. Totusi, trebuie avute in vedere si alte solutii daca aceste masuri ar esua, precizeaza cotidianul Nikkei.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: