Industria auto cauta semne de revenire la salonul de la Frankfurt

Data publicarii: 11-09-2013 | Auto

Piata auto europeana a depasit cea mai grea perioada insa iesirea din criza se anunta lenta, au apreciat marti directorii de companii prezenti la Salonul auto de la Frankfurt, transmite AFP.

Vanzarile de autoturisme in vechiul continent sunt in scadere continua dupa 2007, punand intr-o situatie dificila constructori auto precum PSA Peugeot Citroen, Ford sau Opel, filiala a General Motors. In prezent, insa, constructorii au din nou motive de speranta. Dupa ce au scazut cu 7% in primul semestru, vanzarile de autoturisme in Uniunea Europeana ar urma sa scada doar cu 5% pe ansamblul anului 2013. 

'Am sentimentul ca pentru grup dar si pentru sectorul auto in ansamblu am depasit cea mai dificila perioada', a declarat directorul PSA Peugeot Citroen, Philippe Varin. 

Situatia este similara pentru grupul american Ford, care este pe cale sa revina pe profit in 2015 pe piata din Europa, a declarat Stephen Odell, directorul pentru Europa. 

'Vedem lumina de la capatul tunelului dar nu si inceputul relansarii', a declarat, la randul sau, directorul Renault, Carlos Ghosn, cu ocazia deschiderii pentru presa a salonului de la Frankfurt. 

Drumul pentru a reveni la nivelul din 2007, cand 16 milioane de autoturisme au fost inmatriculate in Europa, 'va fi unul lung', a apreciat, la randul sau, directorul Daimler, Dieter Zetsche. 

Unul din factorii cheie pentru revenire consta in lansarea de noi modele, 70 de premiere mondiale urmand sa fie prezentate la salonul de la Frankfurt. BMW va prezenta automobilul electric i3 precum si prototipul sportiv hibrid i8. La randul sau, Volkswagen isi va prezenta primele modele cu emisii zero e-Up! si e-Golf. Grupul francez Renault va prezenta noul model Duster, cu un exterior mai modern si un interior profund schimbat. 

Salonul auto de la Frankfurt se tine odata la doi ani in Germania, in alternanta cu Salonul auto de la Paris. Oficial, salonul va fi inaugurat joi de cancelarul Angela Merkel, urmand ca sambata sa-si deschida portile pentru publicul larg. 

Sursa: AGERPRES