Guvernul aproba azi MARIRILE DE TAXE convenite cu FMI

Data publicarii: 11-09-2013 | Finante-Banci

Guvernul aproba in sedinta de miercuri, 11 septembrie, scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Guvernul va aproba in sedinta de miercuri scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI, urmand ca documentul sa fie trimis la Washington in vederea aprobarii in board-ul institutiei, au declarat surse guvernanentale.

Pe lista majorarilor de taxe convenite cu FMI, care ar urma sa intre in vigoare din 2014, se afla cresterea impozitelor pe cladiri si proprietati imobiliare, precum si introducerea contributiilor sociale la veniturile din chirii.

Potrivit surselor citate, dupa aprobarea in Guvern, scrisoarea de intentie va trebui aprobata, cel mai probabil joi, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si abia apoi va putea fi transmisa pentru aprobare board-ului Fondului Monetar International.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul intrevederii cu parlamentarii UDMR, ca saptamana viitoare va prezenta in Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM si CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie, insa documentul nu poate fi facut public.

"Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a spus Ponta.

Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.

In ceea ce priveste eventuala reducere a CAS cu 3%, propusa de PNL, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta va putea fi luata la jumatatea lunii octombrie.

"Am inclusiv impactul bugetar facut de catre domnul Voinea al diferitelor propuneri enuntate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe masura ce avem toate datele vedem pana la jumatatea lui octombrie de unde putem sa taiem ca sa putem sa punem in alta parte", a mai spus Ponta.

Premierul Ponta declara, recent, ca singurele majorari de taxe, convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de persoane fizice.

Ce taxe noi ne asteapta din 2014

In draftul scrisorii de intentie ce va fi trimisa la Washington si obtinut de Realitatea Tv, masurile de relansare economica lipsesc complet, insa apar noi taxe si impozite. Practic, nimic nu va scapa neimpozitat in urmatorii doi ani.

In documentul redactat de Guvern pentru incheierea unui nou acord cu FMI, nu apare nici macar o pagina despre masurile vehiculate de ministrul finantelor, Daniel Chitoiu, pentru relansarea economica. Ne putem lua deci adio de la posibilitatea reducerii contributiilor sociale platite de angajatori sau de la revenirea TVA la 19%, fata de 24% cat este in prezent.

In schimb, apar multe taxe si impozite noi. Biruri pe care le vor suporta romanii care au cat de cat un loc de munca stabil sau cei care au o proprietate in plus. 

Potrivit noilor masuri pe care Guvernul s-a angajat sa le implementeze, toti cei care obtin venituri din chirii vor fi obligati ca de la 1 ianuarie 2014 sa plateasca contributii la sanatate si pensii din aceste castiguri. Pentru a reglementa acest aspect, Guvernul va emite in septembrie o ordonanta de urgenta.

Tot de la anul, independent de tipul de contract pe care il au cu angajatorii, salariatii vor plati contributii sociale in cuantum egal.

Nu vor mai fi deci diferente in modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sanatate si pensii, indiferent ca angajatii sunt platiti pe carte de munca sau pe contracte de drepturi de autor. Acelasi regim va fi aplicat si celor care obtin venituri din activitati independente.

Tot din 2014 vom avea si o noua forma de impozitare a locuintelor. Cladirile vor fi impozitate in functie de modul in care sunt folosite. Adica locuintele date spre inchiriere vor fi taxate mai mult decat cele folosite drept resedinta de domiciliu. 

Si ar mai fi ceva. Romanii care vor dori sa-si cumpere o locuinta prin programul Prima Casa, vor putea contracta imprumuturi doar in moneda nationala. 

Singura veste buna care rezulta din noile masuri fiscale ii vizeaza pe romanii asistati social. Din 2014 va creste venitul minim garantat dar si ajutorul acordat familiilor cu probleme pentru plata facturilor la electricitate. O nimica toata daca luam in calcul seria de biruri suplimentare pe care guvernantii le pregatesc romanilor.

Un nou acord preventiv pe 2 ani

Autoritatile romane au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.

"CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare. Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programata in cursul toamnei", a declarat, intr-o conferinta de presa, Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania, la finalul misiunii FMI privind discutiile in legatura cu noul acord de imprumut.

Intrebata cand se va intruni board-ul FMI pentru a aproba acordul, oficialul a spus ca intalnirea este de obicei programata la circa doua luni sau mai mult dupa ce se ajunge la un acord la nivel tehnic.

Sursa: Realitatea.net


Ultimele stiri pe BankNews.ro: