In ce merita sa economisim: euro, dolari sau lei?

Data publicarii: 12-09-2013 | Finante-Banci

Cine a economisit in dolari in ultimul an a facut cea mai proasta alegere, leul aducand randamente cu 7%-8% mai mari. Pentru urmatoarele 12 luni insa, dolarul pare sa fie moneda castigatoare, conform analistilor

Daca am fi avut de ales in ce sa economisim in perioada iunie 2012-iunie 2013, probabil cele mai multe prognoze ale economistilor ne-ar fi indicat dolarul. Numai ca realitatea ne-a aratat ca cine ar fi plasat banii in depozite in dolari ar fi scos dupa un an o suma mai mica in echivalent lei, pentru ca leul s-a intarit cu 3,4% fata de dolar, iar dobanzile la dolari nu au depasit 3%. Leul ar fi adus cele mai bune randamente, de 5,2% pe medie. Randamentele la lei au fost cu 7%-7,7% mai mari decat randamentele in echivalent lei la depozitele in dolari si cu 2%-2,8% decat la depozitele in euro. 

Ce facem insa de acum incolo? In ultimele doua luni, dobanzile la depozitele in lei au coborat consistent, odata cu taierea dobanzii-cheie de catre BNR. Pentru perioada urmatoare, spatiul pentru reducerea dobanzilor este redus, spune economistul-sef al BCR, Eugen Sinca, astfel ca ne putem astepta la noi reduceri de pana la jumatate de punct procentual (0,5%), apoi la o stabilizare a dobanzilor. Economistii ING estimeaza noi minime pentru dobanzile interbancare Robor 3 luni, de 3,2% pe final de an, apoi de 3,6% pentru finele lui 2014. 

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: