Scadere a productiei industriale in zona euro in iulie

Data publicarii: 13-09-2013 | International

Trimestrul al treilea- hotarator privind directia ferma a economiei UE

 Mediul economic a urmarit astazi evolutia productiei industriale din luna iulie la nivelul celor 17 state membre ale zonei euro, cifrele  anuntate indicand o scadere semnificativa, respectiv de 1,5% fata de iunie; valorile din lunile precedente au aratat un avans de 0,6% in iunie (conform ultimei revizuiri) si o scadere de 0,3% in mai. "Scaderi consistente sunt si in ceea ce priveste raportarea productiei industriale din iulie 2013 la cea din luna iulie 2012 (-2,1% pentru zona euro si, respectiv, -1,7% pentru UE), iar acest fapt creste semnele de intrebare privind punctul in care se afla economia din regiune", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

 Semnale mixte privind industria din zona euro

 Situatia din UE este in aceeasi linie cu cea din zona euro, inregistrand o scadere de 1% a productiei industriale in iulie fata de luna anterioara, dupa ce in iunie a crescut (luna/luna) cu 0,9%.

Cifrele privind productia industriala publicate astazi diminueaza relevanta pe care au avut-o recent o serie de semnale pozitive referitoare la industria zonei euro. De exemplu, mersul industriei trebuie privit inclusiv in contextul evolutiei indicelui PMI (Purchasing Managers Index), ce reflecta optimismul/pesimismul conturat in sectorul manufacturier fata de evolutiile viitoare; in luna august, indicele PMI a ajuns la o valoare de 51,4, in usoara crestere fata de valoarea anterioara (51,3), nivelul de 50 reprezentand granita intre expansiune si contractie.

 Zona euro- in tranzitie; trimestrul III - semnale hotaratoare

 "La finele trimestrului al treilea vom avea confirmarea finala a eficientei politicii monetare relaxate promovata de Banca Centrala Europeana in ultima perioada. In ansamblu, economia zonei euro parcurge o etapa de tranzitie, din zona de recesiune catre expansiune; revenirea economica este timida, astazi cifrele au fost in zona negativa, dar exista si semnale pozitive ce nu pot fi ignorate. Faptul ca BCE continua sa sprijine economia reala fara rezerve sporeste increderea investitorilor, insa este nevoie de timp pentru ca sa putem vorbi de valori importante ale cresterii economice. Diminuarea ingrijorarilor privind dezechilibrele inregistrate la nivelul bugetelor de stat ajuta foarte mult, revitalizarea increderii in economia euro fiind un factor extrem de important pentru a putea asista la un avans sustinut al PIB-ului", a aratat Cosmin Enache.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: