Bancile, marii castigatori din scaderea dobanzii BNR

Data publicarii: 13-09-2013 | Finante-Banci

Teoretic, BNR a scazut dobanda ca sa ajute economia. Practic, bancile si-au crescut marja de profit: ca sa reduca dobanda creditelor cu 1%, au taiat randamentele depozitelor in lei pana la nivelul celor in valuta

La aproximativ o luna de la taierea dobanzii-cheie de catre BNR, la 4,5%, doar 

Volksbank, CEC, BCR si Alpha Bank au redus dobanda la creditele in lei. In ciuda faptului ca la ora actuala creditarea se face exclusiv in lei, dobanzile la imprumuturile in moneda nationala au inca niveluri foarte inalte. Daca pentru creditele ipotecare si Prima Casa dobanzile sunt in general sub 10%, pentru creditele de consum, dobanzile sunt si de 17% sau chiar 19% la unele banci.

Totusi, exista cateva exceptii si in cazul creditului de consum. Mai  exact, bancile care au "ascultat" de BNR au ajuns cu dobanda creditului de consum sub 10%: CEC (9,5% pe an), Volksbank (9,75% pe an) si Alpha Bank (9,95% pe an). "Reducerea dobanzilor la creditele de consum face parte din planul de actiuni al Volksbank Romania pentru repozitionarea si consolidarea pozitiei pe piata locala. Planurile de restructurare au fost in mare parte finalizate, oferta de produse a fost redesenata, si banca finanteaza deja economia”, declara Benoit Catel, presedintele Volksbank Romania. Volksbank mizeaza, in perioada urmatoare, pe cresterea creditului de consum si pe extinderea finantarilor acordate companiilor.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: