Un profesor debutant si un sofer de parlamentar castiga la fel

Data publicarii: 09-11-2006
Un profesor debutant are un salariu comparabil cu cel al unui sofer de parlamentar si de trei ori mai mic decat al unui consilier la Camera Deputatilor sau la Senat, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Un profesor debutant - proaspat absolvent, fara vechime sau grade didactice - a castigat, in 2006, in medie, un salariu brut de 725 de lei, in timp ce un sofer de la Parlament a obtinut un salariu de baza de 691 de lei. Salariile angajatilor Camerei Deputatilor sau Senatului pot ajunge pana la 2.500 lei, daca respectivul salariat este sef de cabinet, sau pana la 2.100 de lei, in cazul unui consilier, sume comparabile cu cele castigate de catre un conferentiar universitar sau un profesor cu gradul I didactic si cu vechime de peste 25 de ani.

Cel mai mare salariu din invatamant este de 4.000 lei pentru un profesor universitar cu o vechime de peste 25 de ani, in timp ce un senator sau un deputat primeste un salariu de 5.334 lei, la care se adauga prime, sporuri, cheltuieli forfetare.

In invatamant, profesorii debutanti si preparatorii sunt cei mai prost platiti, cu venituri de 725 lei si respectiv 782 lei, lunar. Un profesor fara grade si cu o vechime de 10-15 ani poate ajunge la un salariu cuprins intre 1.000 si 1.700 de lei. In parlament, cel mai mic salariu este de 493 de lei pentru un secretar dactilograf.

In 2007, atat cadrele didactice, cat si personalul care lucreaza in palament sau alesii vor beneficia de cresteri de salarii. Cheltuielile salariale ale Senatului vor fi in suma de 56,45 milioane lei, in crestere cu 41% fata de acest an, iar cele ale Camerei Deputatilor vor depasi 121 de milioane, cu 36% mai mult decat in 2006, si includ, pe langa salarii, prime, sporuri, salarii de merit.

Cheltuielile bugetare cu salariile cadrelor didactice vor fi de circa sapte miliarde de lei, in 2007, pentru cei circa 350 de mii de angajati din sistem. Guvernul a propus o crestere salariala de 18%, in 2007, nivel care i-a nemultumit pe sindicalistii care si-au sustinut cauza in parlament, participand la dezbaterile bugetului in comisii. Dupa ce amendamentul acceptat de Comisia de invatamant prin care se suplimenta aceasta majorare cu alte 4%, ajungand in total la 22%, a picat in Comisia de buget-finante, unde atat ministrul finantelor si cel al educatiei, cat si parlamentarii puterii s-au opus, sindicatele au anuntat ca vor declansa din nou greva generala, periclitand anul scolar in curs.

Bugetul urmeaza sa fie dezbatut in plenul Camerelor, la inceputul saptamanii viitoare, existand astfel inca o posibilitate ca amendamentul prin care se cerea majorarea salariala sa fie admis.

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a sustinut ca majorarea acordata cadrelor didactice anul viitor este cea mai mare dintre toate categoriile de bugetari si a explicat ca, desi fondurile de salarii la majoritatea autoritatilor publice cresc cu peste 15%, sumele nu se vor reflecta si in majorari de salarii pentru ca banii vor fi pentru crearea de noi posturi sau alte destinatii.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: