Bancherii spun ca recupereaza doua treimi din creditele ajunse in default

Data publicarii: 18-09-2013 | Finante-Banci

Bancile reusesc sa recupereze in medie 60% din valoarea creantei la creditele de retail in cazul carora clientii nu isi mai platesc ratele, restul fiind pierdere, conform unui studiu al BNR aparut luna trecuta. Sumele recuperate din creditele de consum fara garantii ajunse in default reprezinta mai putin de 40% din valoarea creantelor, in timp ce in cazul creditelor de consum cu ipoteca si al creditelor imobiliare rata de recuperare urca la 70% si respectiv 80%.

"LGD (loss given default, indicatorul care indica pierderea estimata in caz de nerambursare - n.red.) pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci si pentru cardurile de credit s-a mentinut la cele mai ridicate niveluri din cadrul portofoliului institutiilor de credit”, spun autorii studiului. Bancherii sunt usor mai pesimisti si se asteapta sa recupereze mai putin din creditele de consum si cardurile de credit ajunse in "default" comparativ cu nivelul indicat la inceputul anului, cand rata de recuperare a creantelor la creditele de consum depasea 40%.

Specialistii BNR avertizeaza totusi ca estimarile bancherilor trebuie tratate cu prudenta, avand in vedere "seria scurta de date disponibile, metodologiile bancilor in curs de dezvoltare pentru calcularea acestui indicator si problemele inerente primelor raportari”. Bancile au in portofolii credite restante de 9 miliarde de lei din imprumuturile acordate populatiei. 

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: