Pretul cuprului- in scadere pana in prezent in 2013

Data publicarii: 20-09-2013 | Economie

Pretul cuprului- unul dintre cele mai importante metale industriale- este strans legat de evolutia economiei mondiale, data fiind utilizarea sa  intr-o serie de industrii precum electrotehnica, electronica,  materiale de constructii, auto, in transporturi etc. Cotatiile cuprului pe pietele internationale sunt puternic influentate- cel mai adesea- de rezultatele economice inregistrate de China, SUA si Germania, in ordine - primii 3 consumatori de cupru la nivel mondial. "Astfel, pretul cuprului devine un <<barometru>> al evolutiilor economice semnificative la nivel global. De exemplu, saptamana trecuta, cotatia sa a crescut dupa ce China a anuntat ca ritmul de crestere a exporturilor sale in luna august a depasit asteptarile, ceea ce a constituit un semnal bun pentru relansarea cresterii economice a celui mai mare consumator de cupru la nivel mondial; ulterior insa, dupa ce Germania a dezamagit in ceea ce priveste productia industriala, cotatiile cuprului au atins minimul saptamanii trecute", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding. 

Din 2002 si pana in 2007 inclusiv, cuprul a inregistrat o apreciere puternica, pretul sau cumuland o crestere in jur de 470% din ianuarie 2002 pana in decembrie 2007. In 2008, anul de criza profunda, cotatia cuprului s-a prabusit cu aproape 60%; ulterior, in 2009 si 2010 a inregistrat corectii, a recuperat scaderea si a reluat cresterea. Dupa ce la inceputul anului 2011 pretul cuprului a atins cotatii record, o noua etapa a crizei a facut ca metalul sa incheie anul respectiv in scadere.  In 2012, cotatia cuprului a marcat o usoara crestere (aproape 5%).

"In ceea ce priveste 2013, acesta nu a fost pana in prezent satisfacator- la nivel global- din punct de vedere economic si, in consecinta, nu a fost un an bun nici pentru cupru. Pretul cuprului a scazut cu aproape 12% la 15 septembrie comparativ cu cotatia sa de la inceputul acestui an; in luna iunie, cuprul a atins minimul pe 2013, pe fondul unor rezultate economice nesatisfacatoare inregistrate de China si al anuntului Fed privind posibila reducere a stimulentelor monetare in SUA, care a determinat investitorii sa isi reduca expunerile pe marfuri", a precizat Silviu Pojar. 

Pretul cuprului, depinde - ca la orice marfa- de raportul cerere-oferta. Pe termen mediu si lung, cererea de cupru se anunta a fi destul de consistenta: din China vin din ce in ce mai multe semnale economice pozitive, SUA (al doilea mare consumator de cupru la nivel mondial) evolueaza satisfacator, iar economia UE este asteptata sa consemneze o relansare vizibila in 2014. Insa si in ceea ce priveste oferta de cupru sunt semnale ca vom putea asista la anumite cresteri, inclusiv ca urmare a extinderii unor exploatari in Mongolia, unde se afla unul dintre cele mai mari zacaminte de cupru neexploatate semnificativ pana de curand. "Ieri Fed nu a decis (in mod surprinzator pentru piete) reducerea stimulentelor monetare, fapt care a condus la deprecierea accentuata a USD si a stimulat aprecierea marfurilor. Astfel, asistam la o anumita corectie a cotatiei cuprului, pe termen scurt cel putin. Pretul cuprului va ramane insa volatil pana la sfarsitul anului, in contextul in care, pe de o parte, economia Germaniei inca nu a intrat pe un trend clar de crestere consistenta, iar pe de alta parte, ne asteptam in continuare la posibilitatea ca Fed sa anunte in acest an modificari ale politicii sale", a precizat Silviu Pojar.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: