Codebitorul, solutia obtinerii imprumutului dorit

Data publicarii: 09-11-2006
Schimbarea adusa de Norma nr. 20/2006 pentru institutiile bancare este ca in calculul angajamentelor totale de plata lunare se includ si toate comisioanele creditelor in derulare si a celui solicitat (alaturi de principal si dobanda), si acestea nu pot depasi 40% din veniturile nete lunare. Una dintre solutiile gasite de banci a fost de a da posibilitatea solicitantului de a aduce unul sau mai multi codebitori, in vederea obtinerii creditului dorit.

Codebitorul este acea persoana care participa cu venitul sau net la stabilirea venitului total net cert luat in considerare pentru acordarea unui imprumut solicitat de o terta persoana.

Conditia de baza este ca solicitantul creditului si codebitorul/codebitorii sa figureze cu aceeasi adresa de domiciliu in actul de identitate. Sunt banci care stipuleaza clar faptul ca solicitantul creditului si codebitorii trebuie sa locuiasca si sa gospodareasca acelasi spatiu si, prin urmare, sa contribuie la bugetul familiei. In cazul in care solicitantul de credit este casatorit, primul codebitor luat in considerare este sotul/sotia acestuia. Daca nu este suficient, se iau in considerare veniturile rudelor si afinilor de grad I pana la gradul IV, in functie de banca.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: