Cum te aperi de troienii bancari care-ti fura banii din cont

Data publicarii: 24-09-2013 | Finante-Banci

Evolutia operatiunilor bancare online a declansat aparitia unui nou tip de infractiune cibernetica - furtul informatiilor bancare. Infractorii dezvolta continuu noi modalitati de ocolire a sistemelor de protectie a datelor financiare.

Dupa analiza mecanismelor de atac asupra sistemelor bancare online, expertii Kaspersky Lab au descoperit cum reusesc programele de tip malware sa fure banii utilizatorilor si cum se pot proteja acestia impotriva atacurilor.

Troienii bancari reprezinta cel mai periculos tip de malware specializat. Odata instalat pe computerul victimei, un troian colecteaza automat toate informatiile despre plati si, uneori, chiar efectueaza tranzactii financiare in numele victimei. Infractorii folosesc troieni bancari cu tinte multiple, care pot afecta clienti ai diferitelor banci si sisteme de plata, precum si troieni programati sa atace clientii unei banci specifice.

Infractorii pot trimite troieni prin intermediul email-urilor de phishing cu ajutorul carora conving utilizatorul sa acceseze un link sau sa deschida un document atasat care contine malware. Pentru distribuirea in masa a troienilor bancari, acestia se folosesc de vulnerabilitatile Windows si ale altor aplicatii populare. Dupa ce patrund in sistem, aceste exploit-uri lanseaza un troian in computerul infectat. Pentru a ataca mai eficient, infractorii utilizeaza pachete de exploit-uri adaptate pentru diverse vulnerabilitati.

Odata ce au patruns intr-un computer infectat, troienii folosesc urmatoarele tehnici:

• Interceptarea tastelor activate (keylogger). Troienii detecteaza tastele utilizate de catre utilizator, ajutandu-i pe infractori sa fure datele contului utilizatorilor de online banking. 

• Capturi de ecran in timpul afisarii formularului cu informatiile financiare completate. 

• Inregistrarea tastaturii virtuale, furnizand infractorilor detalii cu privire la simbolurile tastate pe aceasta tastatura.

• Schimbarea fisierelor gazda, care redirectioneaza utilizatorii catre site-uri false, chiar daca adresa site-ului este introdusa manual.

• Injectarea in operatiunile browser-ului permite controlul troienilor asupra conexiunii browserului la server.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: