Salariile din UE ne vor rapi farmacistii

Data publicarii: 09-11-2006
Dupa domeniile IT, constructii, sistemul bancar si middle management, iata ca si industriei farmaceutice ii vine randul sa se confrunte cu potentialul exod de specialisti, scrie Curentul. Atrasi de salariile care se ridica la cateva mii de euro, farmacistii s-ar putea orienta catre statele membre ale Uniunii Europene. Desi pentru a emigra este necesara echivalarea studiilor, care implica foarte mult timp si un buget generos, specialistilor din industria farmaceutica s-ar putea sa nu le para un impediment major, daca vor compara salariile romanesti cu cele europene.

Venitul unui farmacist cu rezidentiat porneste de la aproximativ 500 de euro, la care se mai adauga bonuri de masa sau sporuri pentru turele de noapte sau garzi. Mai mult, exista discrepante majore intre nivelul salariilor din mediul urban si cel rural, ca urmare a diferentelor dintre volumele de vanzari. Pentru aceeasi munca, salariul unui farmacist din statele UE se ridica la cateva mii de euro.

Astfel ca, dupa 1 ianuarie 2007, ne putem astepta la un exod al fortei de munca din domeniul farmaceutic si cum perioada de scolarizare este destul de lunga, ca si in cazul medicilor, noul val al profesionistilor e posibil sa nu acopere lipsa celor plecati in cautarea unor castiguri mai mari. Pentru a-i face sa ramana in tara, companiile vor trebui sa creasca nivelul salariilor. Totodata, producatorii trebuie sa se orienteze si pe dezvoltarea segmentului rural, in conditiile in care cheltuielile medii pe cap de locuitor se ridica la 100 de euro, in timp ce la sate nici nu ating pragul de 50 de euro.

Piata interna a medicamentelor valorifica doar o treime din potential, iar discrepantele dintre consumul realizat in mediul urban si cel rural impart Romania in doua entitati diferite. Totodata, dupa 2007, ne putem astepta la un exod al farmacistilor in spatiul Uniunii Europene, datorat salariilor mult mai mari din aceasta zona.

Comparativ cu statele membre ale UE, consumul de medicamente din Romania se cifreaza la circa 10-15%, potrivit vicepresedintelui GlaxoSmithKline, Roberto Musneci. "Asta inseamna ca potentialul intern este valorificat doar la o treime din capacitate", a adaugat Roberto Musneci, prezent la prima editie a Congresului destinat reprezentantilor din sectoarele de marketing si vanzari din industria farmaceutica.

Una dintre cauze o reprezinta scaderea increderii populatiei fata de industrie, in conditiile in care consumatorii considera ca introducerea unui nou medicament nu vizeaza eficientizarea terapiei, ci maximizarea vanzarilor. Pe fondul imbatranirii populatiei la nivel european, se va inregistra o crestere a costurilor privind terapiile, ceea ce va atarna greu asupra bugetului de stat de asigurari de sanatate.

Cifre contradictorii

Contrazicand datele vehiculate in mass- media in ultima vreme, potrivit carora consumul mediu de medicamente se ridica la peste 200 de euro de persoana, Dragos Dinu, CEO A&D Pharma, a precizat ca cifrele referitoare la acest aspect indica bugete mult mai mici destinate achizitiei de produse farmaceutice. Cheltuielile pe cap de locuitor, in mediul urban, se situeaza la circa 100 de euro, in timp ce in mediul rural acestea sunt mult sub 50 de euro. "Astfel, putem vorbi de doua Romanii", a mai declarat Dragos Dinu. In Ungaria, consumul mediu este de aproximativ 300 de euro.

O alta problema ridicata de cei prezenti la eveniment a constituit-o posibilitatea migratiei farmacistilor in statele membre ale UE. ,,Salariul de cateva mii de euro oferit in comunitatea europeana ne va rapi farmacistii", a mai declarat Dragos Dinu. Totusi, prognozele analistilor indica o crestere a salariilor si in Romania, tocmai pentru a nu se crea o penurie a specialistilor, indiferent de domeniul de activitate.

Mai mult, echivalarea studiilor efectuate in tara necesita un timp destul de indelungat, cauzat de birocratie, precum si costuri semnificative. In prezent, salariile farmacistilor difera in functie de gradul de specializare si angajator. Venitul unui farmacist licentiat porneste de la 400 de euro, iar cel al unui farmacist care a efectuat si rezidentiatul are ca start suma de la circa 500 de euro. De asemenea, nivelul de salarizare variaza si in functie de vanzari, astfel ca un farmacist din Bucuresti va castiga mai mult decat unul din provincie.

In afara exodului fortei de munca, industria farmaceutica se va confrunta, dupa aderare, si cu importurile paralele, care vor pune la incercare capacitatea producatorilor interni de a face fata unei concurente acerbe.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: