Raiffeisen International, crestere cu 157% la clientii retail

Data publicarii: 09-11-2006
Raiffeisen International Bank-Holding AG, care face parte din Grupul Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), a inregistrat inca o data rezultate record in primele trei trimestre ale anului 2006, obtinand un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) de 539,3 milioane EUR, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Acest rezultat este mai mare cu 93,3% comparativ cu cel obtinut in anul anterior. Chiar si fara a lua in seama efectul singular al vanzarii unui pachet de aproape 8% din banca JSC Bank TuranAlem (BTA) suma de 437,3 milioane EUR depaseste cu aproape 57% cifra corespunzatoare aceleiasi perioade din anul 2005.

La fel ca in trimestrele anterioare, profitul inainte de impozitare (752,6 milioane EUR, in crestere cu 80,7%) si profitul dupa impozitare (611,3 milioane EUR) au inregistrat valori record. Castigul net pe actiune a crescut cu 1,72 EUR, ajungand la 3,78 EUR. Toate cifrele sunt conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

In cel de-al treilea trimestru, Raiffeisen International a obtinut un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) de 250,1 milioane EUR. Aceasta suma include vanzarea pachetului minoritar de actiuni la BTA, cu un castig net de 102,0 milioane EUR, o singura data. Fara acest factor rezultatul corespunzator celui de-al treilea trimestru ar pastra tendinta inregistrata in cel de-al doilea trimestru.

Pentru Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, acest lucru confirma strategia Raiffeisen International: "Orientarea politicii noastre de afaceri catre segmentul retail si faptul ca ne continuam expansiunea regionala in CSI dau rezultate. In prezent avem peste 11,7 milioane clienti si continuam sa crestem cu 100.000 de clienti pe luna. CSI contrinbuie deja cu o treime la rezultatul consolidat, fara a lua in considerare efectele extraordinare".

Activele totale depasesc 50 miliarde EUR

In urma cresterii deoasebite a activelor totale in cursul celui de-al treilea trimestru, acestea au depasit 50 miliarde EUR in septembrie 2006. De la sfarsitul anului 2005, activele totale ale Raiffeisen International au crescut cu 23,7% sau cu 9,6 miliarde EUR, ajungand la 50,33 miliarde EUR. Creditele si avansurile acordate clientilor au contribuit semnificativ la aceasta crestere (plus 31,6% sau 7,8 miliarde EUR pana la 32,5 miliarde EUR). Aproape 60% din crestere se inregistreaza in segmentul retail. Depozitele de la clienti au crescut cu 20,9% pana la 30,1 miliarde EUR.

Crestere clara a venitului din exploatare, imbunatatirea raportului costuri/venituri

Veniturile din exploatare au crescut cu 54,5% sau cu 717,1 milioane EUR pana la 2.033,6 milioane EUR. Venitul net din dobanzi a crescut cu 48,7% ajungand la 1.250,7 milioane EUR, inregistrand o crestere mai mare decat cea a volumului de activitate. Venitul net din comisioane a inregistrat cea mai mare crestere, de 135,0% sau de 379,6 milioane EUR, ajungand la 660,9 milioane EUR. O parte semnificativa din aceasta crestere rezulta din reclasificarea venitului din marjele clientilor, inceputa in 2006, acesta fiind anterior inregistrat ca profit din tranzactionare. Suntem foarte multumiti de dezvoltarea structurii veniturilor noastre. Aceasta reflecta extinderea bazei noastre de clienti si succesul initiativelor noastre de vanzare incrucisata", a declarat Martin Grüll, CFO al Raiffeisen International.

Rentabilitatea capitalurilor proprii continua sa creasca

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) inainte de impozitare de 30,6% este cu 8,8% mai mare decat cea inregistrata la sfarsitul anului 2005. Chiar si fara a lua in considerare efectul singular, aceasta ar fi de 26,5% (plus 4,7%). Capitalurile proprii medii au crescut cu 25% ajungand la 3.276 milioane EUR. Rentabilitatea capitalurilor proprii consolidata (dupa impozitare si interese minoritare) a ajuns la 26,1%, cu 8,9% mai mare decat la sfarsitul anului 2005.

Raportarea pe segmente

Raiffeisen International si-a structurat activitatile in functie de segmente de clienti si regiuni:

Clientii retail inregistreaza cresterea cea mai puternica

Cand rezultatele sunt prezentate in functie de sectoarele de activitate, cel mai important element este cresterea profitului inainte de impozitare rezultat din segmentul de clienti retail cu 157%, pana la 219,4 milioane EUR. Acest lucru reflecta clar economiile de scara care au fost luate in considerare cand au fost facute investitii in produse si in prezenta pe piata in ultimii ani. Contributia la rezultatul total este astfel de 29%, in crestere cu 8% fata de perioada similara din anul anterior. Rentabilitatea capitalurilor proprii iniante de impozitare pentru acest segment a fost de 27,8%, comparativ cu 16,2% in aceeasi perioada a anului anterior.

Rezultatul segmentului clienti corporatii a crescut cu 51% ajungand la 350,1 milioane EUR. Contributia acestuia la rezultatul general este de 47%, ceea ce face din acesta cel mai important segment de clienti. Cresterile moderate ale cheltuielilor administrative si cresterea venitului din dobanzi peste nivelul volumului de activitate au contribuit la aceasta dezvoltare. ROE pentru acest segment a fost de 31,7%, comparativ cu 25,2% pentru aceeasi perioada a anului anterior.

Segmentul Trezorerie a inregistrat o crestere sub medie. Profitul inainte de impozitare pentru acest segment a crescut cu 7% pana la 143,1 milioane EUR, ceea ce s-a datorat in principal venitului din dobanzi mai scazut. ROE a scazut de la 40,1% in 2005 la 33,1% in acest an.

Crestere regionala puternica

Din perspectiva regionala CIS a inregistrat cele mai mari cresteri in ceea ce priveste profitul inainte de impozitare (in crestere cu 228% ajungand la 315,9 milioane EUR).

De asemenea si celelalte regiuni au inregistrat cresteri ale rezultatelor. Rezultatul inainte de impozitare al unitatilor Grupului din Europa Centrala a crescut cu 28% ajungand la 231,2 milioane EUR si a reprezentat 35% din rezultatul total fara a lua in considerare efectul singular (minus 8%). ROE s-a imbunatatit cu 4,3% ajungand la 22,9%, iar raportul costuri/venituri a crescut cu 5,9% pana la 58,6%.

Companiile Grupului din Europa de Sud-Est si-au imbunatatit performanta cu 47% si au inregistrat un profit inainte de impozitare de 205,4 milioane EUR, contribuind cu 32% la rezultatul total, fara a lua in considerare efectul singular (minus 2%). ROE pentru aceasta regiune s-a imbunatatit cu 3,4% pana la 26,8%, iar raportul costuri venituri a scazut cu 5,1% pana la 57,1%.

Perspective

Avand in vedere dezvoltarea pozitiva a activitatii din ultimele luni, conducerea Raiffeisen International se asteapta la un profit consolidat pentru 2006 de aproximativ 550 milioane EUR, excluzand veniturile din vanzarea Raiffeisenbank Ukraine si cele din vanzarea pachetului minoritar la Bank TuranAlem din Kazakhstan.

Conducerea se asteapta la o crestere anuala a activelor totale cu cel putin 20% pe an pana in 2008. Cele mai mari cresteri sunt anticipate pentru CSI, in parte datorita achizitiilor facute in aceasta regiune.

Raiffeisen International previzioneaza o ROE inainte de impozitare de peste 25% pentru anul 2009. Se asteapta ca raportul costuri/venituri sa fie sub 58%. Conducerea a stabilit tinta pentru raportul risc/venituri la aproximativ 15%.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: