Oricine inchiriaza o casa, asigurat cu forta la sanatate

Data publicarii: 30-09-2013 | Finante-Banci

Guvernul Ponta vrea sa peticeasca finantele sanatatii printr-o masura cu rezultate indoielnice pentru buget, care va creste si mai mult piata neagra a chiriilor .

Chiar daca sunt deja asigurati ca salariati, platind contributii proportional cu veniturile realizate pentru un beneficiu fix, romanii care inchiriaza imobile vor fi obligati sa plateasca si mai mult la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Incepand de anul viitor, toate veniturile din chirii vor fi taxate cu inca 5,5%, cota CASS adaugandu-se impozitului de 16% pe venit perceput. Masura a fost prezentata de Guvern Fondului Monetar International ca solutie pentru reducerea deficitului asigurarilor sociale de sanatate. Baza la care se va aplica aceasta cota de 5,5% este plafonata la cinci salarii medii pe economie. In aceste conditii, sunt avantajati proprietarii care detin mai multe imobile de inchiriat si dezavantajati aceia care inchiriaza doar unul sau doua, astfel incat apare ca fiind extrem de subred argumentul adus de Guvern ca incearca sa mareasca povara solidaritatii sociale doar pentru cei mai bogati. 

La fel de subrede sunt calculele facute de Guvern pentru impactul masurii: 165 milioane de euro ar urma sa incaseze suplimentar statul din contributiile de sanatate incasate de la cei care inchiriaza imobile in intreaga tara. "Este o cifra utopica. Nu sunt sanse sa incaseze mai mult de 50-60 de milioane de euro", spune consultantul fiscal Gabriel Biris. In opinia sa, romanii vor percepe ca un abuz noua povara, in conditiile in care platesc CASS si din salarii, proportional cu marimea acestora si nu exista un plafon maxim pentru veniturile totale la care sa se aplice contributia. "Efectul va fi cresterea evaziunii. Fie nu se vor mai declara contractele de inchiriere, fie se vor declara pentru sume mult mai mici decat in realitate", spune Biris.

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: