Piraeus Bank si NBG vor infiinta banci de rebuturi

Data publicarii: 04-10-2013 | Finante-Banci

Primele doua banci comerciale din Grecia, National Bank of Greece si Piraeus Bank, prezente si pe piata din Romania, intentioneaza sa-si transfere creditele cu probleme catre 'banci de rebuturi' separate, in ideea de a restabili increderea consumatorilor in restul afacerilor lor, au declarat joi pentru Reuters o serie de directori din cele doua banci.

Directorul general adjunct de la National Bank of Greece (NBG), Petros Christodoulou, a declarat ca NBG, pentru care creditele neperformante reprezinta 24,4% din portofoliul de credite, vrea sa infiinteze o banca de rebuturi in urmatoarele doua luni si cauta consilieri care sa o ajute cu acest proiect.

'Trebuie sa ai un obiectiv clar, o identitate clara si un management coerent al creditelor neperformante, precum si o structura de responsabilitate bine definita care sa precizeze cine este responsabil si pentru ce', a spus Christodoulou. Potrivit acestuia, volumul activelor care ar urma sa fie transferate nu a fost inca stabilit, insa banca de rebuturi ar trebui sa poata functiona separat de la finele acestui an.

De asemenea, NBG ar putea utiliza o structura de tip 'banca de rebuturi' pentru a scapa de unele din creditele cu problema prin gasirea unui investitor dispus sa preia o participatie minoritara la o subsidiara care va gestiona aceste credite. 'Am semnat un acord de confidentialitate, au vazut portofoliul si il vor evalua. Este vorba de mai multe fonduri care incearca sa obtina un castig rapid asa ca este posibil sa ajungem la un acord', a mai supus Christodoulou.

Integral pe InComeMagazine.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: