BNR bate moneda in cinstea bisericii de la Densus

Data publicarii: 09-11-2006
BNRBanca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de 13 noiembrie 2006, o moneda din argint, cu valoarea nominala de 5 lei, dedicata bisericii de la Densus, lacas de cult cu un caracter unic in peisajul arhitecturii medievale romanesti, datand din secolul al XIII-lea, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, al unei monede este de 120 lei si nu include pretul cutiei de prezentare.

Monedele din argint, dedicate bisericii de la Densus, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor din argint este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicata bisericii de la Densus, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:
-forma: rotunda;
-titlu: 999/1000;
-calitate: proof;
-greutate: 31,103 grame;
-diametru: 37 mm;
-margine: neteda.

Aversul contine, in partea stanga, un fragment din pilonul central de rezistenta pe care se afla icoana din secolul al XIV-lea "Sfanta Treime de la Densus", in centru spre dreapta, stema Romaniei, valoarea nominala "5 LEI" si anul de emisiune "2006", iar in dreapta, langa chenar,  inscriptia in arc circular "ROMANIA".

Reversul prezinta, in plan central spre stanga, imaginea bisericii de la Densus vazuta dinspre absida altarului, in partea dreapta, un fragment din pilonul central cu stela funerara a generalului roman Longinus, iar la exterior in stanga, langa chenar, inscriptia in arc de cerc, pe doua randuri "BISERICA DE LA DENSUS".

Fiecare moneda din argint, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: