CE anunta deblocarea platilor pe programul POS CCE

Data publicarii: 08-10-2013 | Finante-Banci

Corespondentul AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, l-a anuntat pe premierul roman Victor Ponta ca executivul comunitar a luat decizia deblocarii platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), a declarat marti, la Bruxelles, purtatoarea de cuvant a inaltului oficial european, Shirin Wheeler.

'Comisia Europena a ridicat presuspendarea Programului Competitivitate datorita masurilor complete de corectie luate de autoritatile romane. Cererile de rambursare pot fi din nou procesate si aceste investitii valoroase pentru Romania vor reincepe', a declarat Johannes Hahn, citat intr-un comunicat al CE, subliniind ca acum 'ne putem concentra mai mult asupra planificarii pentru urmatoarea perioada de programare'.

Rambursarile de fonduri pe programul POS CCE au fost intrerupte din iulie 2012, desi programul a fost presuspendat abia in luna octombrie a anului trecut, alaturi de Programul Operational Regional si Programul Operational Sectorial Transporturi, pe care s-au reluat deja platile.

Purtatoarea de cuvant a comisarului Hahn a afirmat ca cereri de rambursare in valoare de circa 196 de milioane de euro pe POS CCE asteapta sa fie procesate, banii urmand sa fie platiti in urmatoarele zile.

'Diferitele reforme ale sistemelor de managament si control care au fost solicitate de serviciile CE pentru a se asigura ca fondurile sunt bine gestionate au fost introduse si verificate de Autoritatea nationala de audit si acum stim nu numai ca au fost realizate, ci si ca functioneaza', a mai spus Shrin Wheeler.

CE a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca au inceput pregatirile pentru o decizie de suspendare a POS CCE, intrucat autoritatile romane nu luasera masurile solicitate si nu efectuasera actiunile de corectie solicitate de serviciile sale.

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat insa la mijlocul lunii trecute ca autoritatile romane au facut 'eforturi considerabile' pentru a corecta deficientele semnalate de CE si pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Intre timp, o echipa de audit a CE s-a deplasat in Romania, iar Autoritatea romana de audit si-a trimis la Bruxelles raportul privind masurile luate de autoritati pentru functionarea POS CCE.

In ceea ce priveste draftul matur al Acordului de parteneriat pentru perioada 2014-2020, care este prezentat marti in Parlament de premierul Victor Ponta, acesta urmeaza sa fie trimis CE 'in urmatoarele zile'.

'Asteptam cu nerabdare strategia privind modul in care Romania poate atrage investitii din fondurile structurale in baza unei politici regionale reformate', a mai declarat Shirin Wheeler.

Sursa: AGERPRES