Firmele romanesti datoreaza 11 mld. euro bancilor din strainatate

Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-Banci

Companiile romanesti aveau la jumatatea acestui an credite de 11 mld. euro contractate direct de la banci din strainatate, in scadere cu echivalentul a 500 milioane de euro fata de luna septembrie 2012, potrivit unor date publicate de BNR. Aceste credite sunt echivalente cu 40% din stocul finantarilor corporate acordate de bancile locale.

Cifrele privind creditele luate de firmele locale direct de la banci din Austria, Germania sau Franta au fost facute publice pentru prima data in luna ianuarie, cu date din luna septembrie 2012, ceea ce a aratat ca de fapt firmele romanesti sunt mult mai indatorate decat se credea anterior.

Totusi, scurta serie de date disponibile arata o tendinta de reducere a expunerii bancilor straine pe companiile locale, explicata de reticenta la indatorare a firmelor, dar si de aversiunea mai mare la risc a bancilor straine confruntate cu cerinte de capital mai stricte pe pietele de origine. Practic, sumele rambursate in contul imprumuturilor vechi nu au fost acoperite de finantarile noi. Cei mai multi bani, respectiv 6,9 mld. euro, au fost imprumutati companiilor roma-nesti de bancile austriece, urmate de cele germane (cu 3,2 mld. lei) si de institutiile de credit din Franta (cu 635 mld. lei).

Sursa: ZF.ro