Un ipotecar in lei inghite lunar trei sferturi dintr-un salariu mediu

Data publicarii: 09-10-2013 | Finante-Banci

Creditele de retail in lei sunt mai ieftine decat cele in forinti si respectiv zloti, dar ratele lunare fac o "gaura" mai mare in buzunarele romanilor decat in cele ale vecinilor unguri sau polonezi.

Dobanda medie la creditele de consum in lei ajungea la 14,8% pe an la sfarsitul lunii iulie, usor sub dobanda platita de un ceh pentru un credit in coroane, dar vizibil sub costul unui imprumut in zloti sau forinti. Dobanda efectiva la un credit in coroane era de 15%, in timp ce imprumuturile in zloti si cele in forinti afisau dobanzi de 20,4% si respectiv 22,6% pe an, potrivit datelor dintr-un studiu al Raiffeisen Research.

"Romania are una dintre cele mai mici rate de dobanda din regiune la creditele de consum in moneda locala. Marjele peste dobanda interbancara sunt cele mai mici din regiune. Costul total al creditelor imobiliare in lei este mai mare decat cel al imprumuturilor in zloti sau coroane, dar este mai mic comparativ cu costul creditelor imobiliare in forinti", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, autorul studiului.

Un polonez plateste o rata lunara de echivalentul a 230 de euro pentru un credit imobiliar de valoare medie (echivalentul a 40.000 de euro), in timp ce un credit in lei cu o valoare similara are o rata de echivalentul a 270 de euro. Doar ungurii platesc mai mult, respectiv echivalentul a 330 de euro.

Daca raportam insa rata lunara la salariul mediu, romanii fac cele mai mari eforturi pentru a-si achita ratele. Astfel, o rata la un imobiliar de valoare medie ajunge la 77% din salariul mediu pe economie, fata de o pondere de 50% in Polonia sau 27% in Cehia. Cehii au cele mai mici dobanzi la imobiliarele in moneda locala dintre toate tarile din regiune, de 3,5% pe an, cost similar cu cel al imprumuturilor in euro.

Bancherii au inceput sa promoveze mai agresiv creditele in lei pentru achizitia de locuinte in ultimul an, fortati in principal de lipsa resurselor in valuta. Dobanzile la imobiliarele in lei au scazut cu circa doua puncte procentuale in ultimii doi ani, dar bancherii au ezitat sa taie din marjele de castig si au ajustat dobanzile doar la costul in scadere al finantarii interbancare.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: