BCE considera necesara reforma Euribor si Libor

Data publicarii: 11-10-2013 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana a facut joi un apel pentru crearea unui nou gen de indicatori pentru dobanzile interbancare, care sa se adauge si, eventual, sa inlocuiasca indicatorii Euribor si Libor afectati de scandaluri de manipulare, transmite Reuters.

Intr-un articol publicat in buletinul sau lunar, BCE a reluat apelul catre banci sa ramana in panelul care stabileste ratele dobanzilor pe piata interbancara, iar pentru bancile care s-au retras din acest panel sa revina in momentul in care vor fi puse la punct solutii alternative.

Indoielile cu privire la viitorul Euribor si Libor au crescut dupa declansarea mai multor scandaluri de manipulare, care au costat bancile implicate amenzi in valoare de mai multe miliarde de dolari, iar unii dintre directori si-au pierdut locurile de munca.

'Este crucial sa fie asigurata permanent continuitatea acestor indicatori, in timp ce sunt evaluate mai multe solutii destinate sa faca ratele de referinta de genul Euribor bazate mai mult pe tranzactii', se arata in raportul BCE. 'Ratele de referinta de importanta sistemica de genul Euribor si Eonia au o importanta deosebita asupra ofertei de credit in economia zonei euro si pentru implementarea politicii monetare unice', se mai arata in raport.

Integral in Capital.ro