Elvetia renunta la secretul bancar

Data publicarii: Astazi, 16-10-2013 | Finante-Banci

Elvetia a semnat un acord international privind combaterea evaziunii fiscale, punand capat practic secretului sau bancar, a anuntat marti Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.

La presiunile autoritatilor europene si americane, care vor sa lupte impotriva evaziunii fiscale, sprijinul politic in Elvetia pentru secretul bancar a scazut gradual, deschizand calea pentru semnarea de acorduri fiscale cu autoritatile straine.

Elvetia a devenit a 58-a tara care se alatura conventiei OECD cu privire la schimbul de informatii fiscale cu autoritatile fiscale straine. Chiar daca nu s-a angajat sa faca schimb automat de informatii cu privire la rapoartele fiscale, Elvetia va raspunde la cererile autoritatilor fiscale din alte state vizand cazuri individuale.

'Aderarea Elvetiei la conventia de asistenta mutuala in domenii fiscale trimite un mesaj clar si puternic ca Elvetia este parte a comunitatii de state care considera cooperarea internationala in domeniul fiscal ca o necesitate', a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria.

Pana acum multe autoritati fiscale si guvernele lor aveau dificultati in a realiza investigatii fiscale transfrontaliere, greutati care au fost sporite de deschiderea frontierelor fata de fluxurile de capital si utilizarea de noi tehnologii pentru transferul banilor.

Integral in Economica,net